Planèt

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Prakata[besut | besut sumber]

Planet Anyar

Planèt iku barang ing njaban angkasa sing ngubengi lintang. Ing sistem Tata surya dhewe, lintangé srengéngé.

Tembung planet asalé saka basa Yunani, planetes artine "nyasar". Istilah iki timbul amarga konsèp planèt durung dikenal jaman mbiyèn.

Planet-Planet anggota Tata surya:

  1. Merkurius
  2. Venus
  3. Bumi
  4. Mars
  5. Jupiter
  6. Saturnus
  7. Uranus
  8. Neptunus

Titikane utawa cirine planet:

  1. Ngubengi lintang utawa sisa-sisane;
  2. Nduwé bobot kang cukup kanggo nduwèni gravitasi dhéwé;
  3. Ora pati gedhe;
  4. "Ngresiki lingkungan" (clearing the neighborhood, ngosongi ruang kang dilewati planet saengga ora dienggo marang barang angkasa liyane);
  5. Garis tengah punjul saka 800 km.

Planet Cilik[besut | besut sumber]

Tanggal 24 Agustus 2006, ing patemon IAU, 3.000 ilmuwan astronomi mutusake ngowahi status Pluto dadi planet cilik. Planet cilik liya: Ceres (asteroid) lan Eris.

Planet Anyar[besut | besut sumber]

Planet anyar sing akeh nang sabuk kuiper umume kegolong planet cilik (basa Inggris: dwarf planet (kasil keputusan International Astronomical Union - IAU tanggal 24 Agustus 2006.)

Uga Pirsani[besut | besut sumber]

Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Planèt&oldid=999931"