Planèt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Prakata[sunting | sunting sumber]

Planet Anyar

Planèt iku barang ing njaban angkasa sing ngubengi lintang. Ing sistem Tata surya dhewe, lintangé srengéngé.

Tembung planet asalé saka basa Yunani, planetes artine "nyasar". Istilah iki timbul amarga konsèp planèt durung dikenal jaman mbiyèn.

Planet-Planet anggota Tata surya:

  1. Merkurius
  2. Venus
  3. Bumi
  4. Mars
  5. Jupiter
  6. Saturnus
  7. Uranus
  8. Neptunus

Titikane utawa cirine planet:

  1. Ngubengi lintang utawa sisa-sisane;
  2. Nduwe bobot kang cukup kanggo nduwèni gravitasi dhéwé;
  3. Ora pati gedhe;
  4. "Ngresiki lingkungan" (clearing the neighborhood, ngosongi ruang kang dilewati planet saengga ora dienggo marang barang angkasa liyane);
  5. Garis tengah punjul saka 800 km.

Planet Cilik[sunting | sunting sumber]

Tanggal 24 Agustus 2006, ing patemon IAU, 3.000 ilmuwan astronomi mutusake ngowahi status Pluto dadi planet cilik. Planet cilik liya: Ceres (asteroid) lan Eris.

Planet Anyar[sunting | sunting sumber]

Planet anyar sing akeh nang sabuk kuiper umume kegolong planet cilik (basa Inggris: dwarf planet (kasil keputusan International Astronomical Union - IAU tanggal 24 Agustus 2006.)

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Planèt&oldid=804992"