Petrus Claver

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Petrus Claver
Santo Peter Claver
Miyos1581
Verdu, Catalunia, Karajan Spanyol
Séda8 September 1654
Cartagena, Kolumbia
Dipun urmati ingGréja Katulik Roma
Beatifikasi16 Juli 1850, Roma déning Paus Pius IX
Kanonisasi15 Januari 1888, Roma déning Paus Leo XIII
Dinten pèngetan9 September
PangreksaPara batur tukon, Kolumbia

Petrus Claver (1803-1841) inggih punika satunggiling misionaris ingkang ngladosi para batur tukon kulit cemeng ing Cartagena (sapuniki Kolumbia).[1][2] Petrus miyos ing Spanyol lan lulus saking Universitas Barcelona.[2] Salajengipun, panjenengaipun nggabung kaliyan Ordo Yésuit lan makarya ing kitha Cartagena.[2] Cartagena dipuntepangi ing wekdal puniku minangka pasar batur tukon, inggih punika papan dol-tinuku batur tukon-batur tukon kulit cemeng saking Afrika.[2]

Kaanan ing mrika mrihatosaken sanget saéngga Petrus ngladosi para batur tukon-batur tukon wau.[2] Panjenenganipun manggèn sesarengan para batur tukon, mundhutaken panganan lan obat-obatan, sarta ngèngetaken para majikan supados memperlakukan batur tukon-budhakipun kanthi langkung saé.[2] Petrus ugi njalin persahabatan kaliyan para batur tukon kanthi cara mbeta pamertal ingkang saged wicanten basa lan dhialèk Afrika, sarta mawartosaken Injil dhumateng batur tukon-batur tukon puniku.[2] Petrus ngladosi para batur tukon salaminipun sekawan dasa taun lan dipuntepangi minangka "bapa para batur tukon kulit cemeng".[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 249.
  2. a b c d e f g Bernadette McCarver Snyder. 2001. 115 Kisah Santo-Santa yang Mengasyikkan. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 108-109.