Petrus Claver

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Petrus Claver
Santo Peter Claver
Miyos 1581
Verdu, Catalunia, Karajan Spanyol
Séda 8 September 1654
Cartagena, Kolumbia
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Beatifikasi 16 Juli 1850, Roma déning Paus Pius IX
Kanonisasi 15 Januari 1888, Roma déning Paus Leo XIII
Dinten pèngetan 9 September
Pangreksa Para batur tukon, Kolumbia

Petrus Claver (1803-1841) inggih punika satunggiling misionaris ingkang ngladosi para batur tukon kulit cemeng ing Cartagena (sapuniki Kolumbia).[1][2] Petrus miyos ing Spanyol lan lulus saking Universitas Barcelona.[2] Salajengipun, panjenengaipun nggabung kaliyan Ordo Yésuit lan makarya ing kitha Cartagena.[2] Cartagena dipuntepangi ing wekdal puniku minangka pasar batur tukon, inggih punika papan dol-tinuku batur tukon-batur tukon kulit cemeng saking Afrika.[2]

Kahanan ing mrika mrihatosaken sanget saéngga Petrus ngladosi para batur tukon-batur tukon kasebat.[2] Panjenenganipun manggèn sesarengan para batur tukon, mundhutaken panganan lan obat-obatan, sarta ngèngetaken para majikan supados memperlakukan batur tukon-budhakipun kanthi langkung saé.[2] Petrus ugi njalin persahabatan kaliyan para batur tukon kanthi cara mbeta pamertal ingkang saged wicanten basa lan dhialèk Afrika, sarta mawartosaken Injil dhumateng batur tukon-batur tukon puniku.[2] Petrus ngladosi para batur tukon salaminipun sekawan dasa taun lan dipuntepangi minangka "bapa para batur tukon kulit cemeng".[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 249.
  2. ^ a b c d e f g Bernadette McCarver Snyder. 2001. 115 Kisah Santo-Santa yang Mengasyikkan. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 108-109.