Perang Dipanegara

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lukisan Prastawa Penangkapan Pangeran Diponegoro déning Nicolaas Pieneman

Perang Dipanagara (Basa Inggris:The Java War, Basa Walanda: De Java Oorlog), iku perang gedhé lan suwé, ya iku jroning limang taun (1825-1830) kang kedadéyan ing Jawa, Hindia Walanda (saiki Indonésia), antara pasukan panjajah Walanda ing sangisoré pimpinan Jendral De Kock[1] nglawan padunung pribumi kang dipimpin déning pangeran Yogyakarta kang asmané Pangeran Diponegoro. Jroning perang iki wis akèh banget kang dadi kurban, arupa jiwa lan bandha. Dhokumèn-dhokumèn Walanda kang dikutip para ahli sajarah, nyebutaké yèn watara 200.000 jiwa rakyat kang dadi kurban. Sawetara iku ing pihak serdadu Walanda, kurban tewas cacahé 8.000.

Perang Diponegoro minangka salah siji pertempuran paling gedhé kang naté dialami déning Walanda jroning njajah Nusantara. Peperangan iki nglibataké kabèh tlatah Jawa, mula banjur disebut Perang Jawa.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Perlawanan Rakyat Indonésia, diakses 9 April 2008

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]