Perang Dipanegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lukisan Prastawa Penangkapan Pangeran Diponegoro déning Nicolaas Pieneman

Perang Dipanagara (Basa Inggris:The Java War, Basa Walanda: De Java Oorlog), iku perang gedhé lan suwé, ya iku sajeroning limang taun (1825-1830) kang kadadéan ing Jawa, Hindia Walanda (saiki Indonésia), antara wadyabala panjajah Walanda ing sangisoré pimpinan Jendral De Kock[1] nglawan sing ndunungi pribumi kang dipimpin déning pangeran Yogyakarta kang asmané Pangeran Diponegoro. Sajeroning perang iki wis akèh banget kang dadi kurban, arupa jiwa lan bandha. Dhokumèn-dhokumèn Walanda kang dikutip para ahli sajarah, nyebutaké yèn watara 200.000 jiwa rakyat kang dadi kurban. Sawetara iku ing pihak serdadu Walanda, kurban tewas cacahé 8.000.

Perang Diponegoro minangka salah siji pertempuran gedhé dhéwé kang naté dialami déning Walanda sajeroning njajah Nusantara. Peperangan iki nglibataké kabèh tlatah Jawa, mula banjur disebut Perang Jawa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Perlawanan Rakyat Indonésia, diakses 9 April 2008

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]