Perang Dipanegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perang Diponegara
Nicolaas Pieneman - The Submission of Prince Dipo Negoro to General De Kock.jpg
Sunggingan Prastawa nalika Pangéran Dipanegara dicekel déning Nicolaas Pieneman
Titimangsa1825-1830
PernahJawa
Asil Pangéran Dipanegara dibuwang menyang Makassar;[1]
Péhak kang perang
Flag of the Netherlands.svg Belanda
wong Jawa kang nyengkuyung Walanda
Tentara kang nyengkuyung Pangéran Diponegara
Tentara Cina
Manggala saha wadana
Jendral De Kock Pangéran Diponegara
Daya
50.000 100.000
Kurban
Tentara Éropa:
~8.000
Tentara Jawa:
7.000[2]
20.000 ninggal nalika perang[3]
Tentara lan padunung:
200.000 kurban jiwa [2][4][5][6]

Perang Dipanagara (Basa Inggris:The Java War, Basa Walanda: De Java Oorlog), iku perang gedhé lan suwé, ya iku sajeroning limang taun (1825-1830) kang kadadéan ing Jawa, Hindia Walanda (saiki Indonésia), antara wadyabala panjajah Walanda ing sangisoré pimpinan Jendral De Kock[7] nglawan kang ndunungi pribumi kang dibawahi pangeran Yogyakarta kang asmané Pangeran Diponegoro. Sajeroning perang iki wis akèh banget kang dadi kurban, wujud jiwa lan bandha. Dhokumèn-dhokumèn Walanda kang dikutip para ahli sajarah, nyebutaké yèn watara 200.000 jiwa rakyat kang dadi kurban. Sawetara iku ing pihak serdadu Walanda, kurban tewas cacahé 8.000.

Perang Diponegoro minangka salah siji pertempuran gedhé dhéwé kang naté dialami déning Walanda sajeroning njajah Nusantara. Peperangan iki nglibataké kabèh tlatah Jawa, mula banjur karan Perang Jawa.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Toby Alice Volkman: Sulawesi: island crossroads of Indonesia, Passport Books, 1990, ISBN 0844299065, page 73.
  2. a b Jaap de Moor: Imperialism and War: Essays on Colonial Wars in Asia and Africa, BRILL, 1989, ISBN 9004088342, page 52.
  3. Clodfelter, Michael, Warfare and Armed Conflict: A Statistical Reference to Casualty and Other Figures, 1618-1991
  4. Eric Oey: Java, Volume 3, Tuttle Publishing, 2000, ISBN 9625932445, page 146
  5. Renate Loose, Stefan Loose, Werner Mlyneck: Travel Handbuch Bali& Lombok, CQ Press, 2010, ISBN 0872894347, page 61.
  6. Dan La Botz: Made in Indonesia: Indonesian Workers Since Suharto, South End Press, 2001, ISBN 0896086429, page 69.
  7. Perlawanan Rakyat Indonésia, diakses 9 April 2008

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]