Panumpes ing Srebrenica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Panumpes ing Srebrenica
Péranganing Perang Bosni
Srebrenica massacre memorial gravestones 2009 1.jpg
Kijing cacah 6.100 ing Srebrenica-Potočari ing pakuburaning kurban tumpesan ing taun 1995
Srebrenica is located in Bosni
Srebrenica
Srebrenica
Srebrenica (Bosni)
Pernah Srebrenica, Bosnia lan Hércegovina
Tanggal 11–22 Juli 1995 (1995-07-22)
Inceran Wong Bosnia (lanang & nom-noman lanang)
Jinising serangan
Peneluking militèr, rajapati gedhèn-gedhèn, pambersihing ètnis, panumpes
Pepati 8.373[1]
Sing nindakaké Wadyabala Républik Srpska[2][3]
Wadyabala militèr Škorpioni[4][5][6]

Panumpes ing Srebrenica utawa rajapati gedhèn-gedhèn ing Srebrenica[7] (Bosni: Masakr u Srebrenici; Genocid u Srebrenici) iku sawijining panumpes sing kalakon ing wulan Juli 1995.[8] Panumpes iki niwasaké wong Muslim cacah 8.000[1][9] punjul, sing akèh-akèhé wong lanang lan nom-noman saka ètnis Bosni ana ing wewengkon Srebrenica, Bosni. Sing nindakaké panumpes iki prajurit Sèrbi Bosni awit saka pakoné Jéndral Ratko Mladić.[10] Ing tanggal 26 Mèi 2011, Jéndral Mladic dipikut ing Lazarevo, ing Sèrbi iring lor. Ing tanggal 27 Fèbruari 2007, Mahkamah Internasional (MI) netepaké kadadéan iki minangka sawijining tumindak panumpes.[10] Ana ing panumpes iki, wadyabalané Sèrbi nama Škorpioni uga kadakwa salah.[10][6][11]

Ana ing putusan MI kasebutaké yèn Sèrbi ora salah mungguh ing kadadéan panumpes iki.[10] Mangkonoa, MI meksa ngecam Sèrbi amarga ora bisa nyegah, ngendhalèkaké, utawa ngadili wong-wong sing nindakaké panumpes mau.[10] Miturut Komisi Internasional tumrap Wong Ilang ing Bosni, gunggungé kurban sing dilapuraké nganti saiki wis ngancik wong 8.373.[12] Tekan Juli 2012, kurban tumpesan cacah 6.838 wis kasil katitik awit saka analisis DNA tumrap pérangan-péranganing awak sing dijupuk saka pakuburan masal.[13] Ing Juli 2013, kurban cacah 6.066 dikubur ana ing Pakuburan Potočari.[14] Panumpes ing Srebrenica ingaran panumpes gedhé dhéwé ana ing Éropah sawisé mangsa Perang Donya II.[12] Kadadéan iki uga dadi prastawa pisanan sing dikukuhaké minangka panumpes lumantar dalan ukum.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Potocari Memorial Center Preliminary List of Missing Persons from Srebrenica '95 [1]
  2. ^ UN Press Release SG/SM/9993UN, 11/07/2005 "Secretary-General Kofi Annan’s message to the ceremony marking the tenth anniversary of the Srebrenica massacre in Potocari-Srebrenica". Retrieved 9 August 2010.
  3. ^ "Tribunal Update: Briefly Noted". Institute for War & Peace Reporting. 18 March 2005. TU No 398. Dijupuk 4 May 2017. 
  4. ^ "Paramilitaries Get 15 – 20 Years for Kosovo Crimes". Balkan Investigative Reporting Network. 19 June 2009. Dijupuk 19 April 2017. 
  5. ^ Sunter, Daniel (5 August 2005). "Serbia: Mladic "Recruited" Infamous Scorpions". Institute for War and Peace Reporting. Dijupuk 30 April 2017. 
  6. ^ a b Williams, Daniel. "Srebrenica Video Vindicates Long Pursuit by Serb Activist". The Washington Post. Dijupuk 26 May 2011. 
  7. ^
  8. ^
  9. ^
  10. ^ a b c d e Patrick Barriot.Wednesday, 12 January 2005
  11. ^ "ICTY – Kordic and Cerkez Judgement – 3. After the Conflict" (PDF). Dijupuk 11 July 2012. 
  12. ^ a b Some things to keep in mind about Srebrenica:
  13. ^ "Over 7,000 Srebrenica Victims have now been recovered". ICMP. 11 July 2012. 
  14. ^ "Srebrenica's yearly burial of atrocity victims". Euronews. 11 July 2012.