Panumpes ing Srebrenica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Panumpes ing Srebrenica
Péranganing Perang Bosni
Srebrenica massacre memorial gravestones 2009 1.jpg
Kijing cacah 6.100 ing Srebrenica-Potočari ing pakuburaning kurban tumpesan ing taun 1995
Srebrenica is located in Bosni
Srebrenica
Srebrenica
Srebrenica (Bosni)
Pernah Srebrenica, Bosnia lan Hércegovina
Tanggal 11–22 Juli 1995 (1995-07-22)
Inceran Wong Bosnia (lanang & nom-noman lanang)
Jinising serangan
Peneluking militèr, rajapati gedhèn-gedhèn, pambersihing ètnis, panumpes
Pepati 8.373[1]
Sing nindakaké Wadyabala Républik Srpska[2][3]
Wadyabala militèr Škorpioni[4][5][6]

Panumpes ing Srebrenica utawa rajapati gedhèn-gedhèn ing Srebrenica[7] (Bosni: Masakr u Srebrenici; Genocid u Srebrenici) iku sawijining panumpes sing kalakon ing wulan Juli 1995.[8] Panumpes iki niwasaké wong Muslim cacah 8.000[1][9] punjul, sing akèh-akèhé wong lanang lan nom-noman saka ètnis Bosni ana ing wewengkon Srebrenica, Bosni. Sing nindakaké panumpes iki prajurit Sèrbi Bosni awit saka pakoné Jéndral Ratko Mladić.[10] Ing tanggal 26 Mèi 2011, Jéndral Mladic dipikut ing Lazarevo, ing Sèrbi iring lor. Ing tanggal 27 Fèbruari 2007, Mahkamah Internasional (MI) netepaké kadadéan iki minangka sawijining tumindak panumpes.[10] Ana ing panumpes iki, wadyabalané Sèrbi nama Škorpioni uga kadakwa salah.[10][6][11]

Ana ing putusan MI kasebutaké yèn Sèrbi ora salah mungguh ing kadadéan panumpes iki.[10] Mangkonoa, MI meksa ngecam Sèrbi amarga ora bisa nyegah, ngendhalèkaké, utawa ngadili wong-wong sing nindakaké panumpes mau.[10] Miturut Komisi Internasional tumrap Wong Ilang ing Bosni, gunggungé kurban sing dilapuraké nganti saiki wis ngancik wong 8.373.[12] Tekan Juli 2012, kurban tumpesan cacah 6.838 wis kasil katitik awit saka analisis DNA tumrap pérangan-péranganing awak sing dijupuk saka pakuburan masal.[13] Ing Juli 2013, kurban cacah 6.066 dikubur ana ing Pakuburan Potočari.[14] Panumpes ing Srebrenica ingaran panumpes gedhé dhéwé ana ing Éropah sawisé mangsa Perang Donya II.[12] Kadadéan iki uga dadi prastawa pisanan sing dikukuhaké minangka panumpes lumantar dalan ukum.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Potocari Memorial Center Preliminary List of Missing Persons from Srebrenica '95 [1]
  2. ^ UN Press Release SG/SM/9993UN, 11/07/2005 "Secretary-General Kofi Annan’s message to the ceremony marking the tenth anniversary of the Srebrenica massacre in Potocari-Srebrenica". Retrieved 9 August 2010.
  3. ^ "Tribunal Update: Briefly Noted". Institute for War & Peace Reporting. 18 March 2005. TU No 398. Dijupuk 4 May 2017. 
  4. ^ "Paramilitaries Get 15 – 20 Years for Kosovo Crimes". Balkan Investigative Reporting Network. 19 June 2009. Dijupuk 19 April 2017. 
  5. ^ Sunter, Daniel (5 August 2005). "Serbia: Mladic "Recruited" Infamous Scorpions". Institute for War and Peace Reporting. Dijupuk 30 April 2017. 
  6. ^ a b Williams, Daniel. "Srebrenica Video Vindicates Long Pursuit by Serb Activist". The Washington Post. Dijupuk 26 May 2011. 
  7. ^
  8. ^
  9. ^
  10. ^ a b c d e Patrick Barriot.Wednesday, 12 January 2005
  11. ^ "ICTY – Kordic and Cerkez Judgement – 3. After the Conflict" (PDF). Dijupuk 11 July 2012. 
  12. ^ a b Some things to keep in mind about Srebrenica:
  13. ^ "Over 7,000 Srebrenica Victims have now been recovered". ICMP. 11 July 2012. 
  14. ^ "Srebrenica's yearly burial of atrocity victims". Euronews. 11 July 2012.