Menyang kontèn

Panumpes ing Srebrenica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Panumpes ing Srebrenica
Péranganing Perang Bosni
Kijing cacah 6.100 ing Srebrenica-Potočari ing pakuburaning kurban tumpesan ing taun 1995
Srebrenica kapernah ing Bosni
Srebrenica
Srebrenica
Srebrenica (Bosni)
PernahSrebrenica, Bosnia lan Hércegovina
Tanggal11–22 Juli 1995 (1995-07-22)
InceranWong Bosnia (lanang & nom-noman lanang)
Jinising serangan
Peneluking militèr, rajapati gedhèn-gedhèn, panumpesing ètnis
Pepati8.373[1]
Sing nindakakéWadyabala Républik Srpska[2][3]
Wadyabala militèr Škorpioni[4][5][6]

Panumpes ing Srebrenica utawa rajapati gedhèn-gedhèn ing Srebrenica[7] (Bosni: Masakr u Srebrenici; Genocid u Srebrenici) iku panumpes kang kalakon rikala Juli 1995.[8] Panumpes iki matèni wong Muslim cacah 8.000[1][9] punjul, kang akèh-akèhé wong lanang lan nom-noman saka ètnis Bosni ana ing wewengkon Srebrenica, Bosni. Kang nindakaké panumpes iki prajurit Sèrbi Bosni awit saka pakoné Jéndral Ratko Mladić.[10] Rikala 26 Mèi 2011, Jéndral Mladic kapikut ing Lazarevo, ing Sèrbi iring lor. Rikala 27 Fèbruwari 2007, Mahkamah Internasional (MI) mutusaké yèn lelakon iki minangka laku panumpes.[10] Ana ing panumpes iki wadyabala Sèrbi aran Škorpioni uga kadakwa salah.[10][6][11]

Ana ing putusaning MI kaandharaké yèn Sèrbi ora salah mungguh ing laku panumpes iki.[10] Mangkonoa, MI meksa ngecam Sèrbi amarga ora bisa nyegah, ngendhalèni, utawa ngadili wong-wong kang nindakaké panumpes mau.[10] Miturut Komisi Internasiyonal tumrap Wong Ilang ing Bosni, gunggungé kurban kang kalapuraké nganti saiki wis ngancik wong 8.373.[12] Tutug Juli 2012, kurban tumpesan cacah 6.838 wis kasil katitik awit saka analisis DNA tumrap pérangan-péranganing awak kang dijupuk saka pakuburan gedhèn-gedhèn.[13] Rikala Juli 2013, kurban cacah 6.066 kinubur ana ing Pakuburan Potočari.[14] Panumpes ing Srebrenica ingaran panumpes gedhé dhéwé ana ing Éropah ing mangsa sabubaré Perang Donya II.[12] Lelakon iku uga dadi lelakon pisanan kang kinukuhan minangka panumpes lumantar dalan ukum.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Potocari Memorial Center Preliminary List of Missing Persons from Srebrenica '95 [1]
  2. UN Press Release SG/SM/9993UN, 11/07/2005 "Secretary-General Kofi Annan’s message to the ceremony marking the tenth anniversary of the Srebrenica massacre in Potocari-Srebrenica". Retrieved 9 August 2010.
  3. "Tribunal Update: Briefly Noted". Institute for War & Peace Reporting. 18 Maret 2005. TU No 398. Dibukak ing 4 Mèi 2017.
  4. "Paramilitaries Get 15 – 20 Years for Kosovo Crimes". Balkan Investigative Reporting Network. 19 Juni 2009. Dibukak ing 19 April 2017.
  5. Sunter, Daniel (5 Agustus 2005). "Serbia: Mladic "Recruited" Infamous Scorpions". Institute for War and Peace Reporting. Dibukak ing 30 April 2017.
  6. a b Williams, Daniel. "Srebrenica Video Vindicates Long Pursuit by Serb Activist". The Washington Post. Dibukak ing 26 Mèi 2011.
  7. * "International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)" (PDF). Dibukak ing 10 Juli 2015.
  8. a b c d e Patrick Barriot.Wednesday, 12 January 2005
  9. "ICTY – Kordic and Cerkez Judgement – 3. After the Conflict" (PDF). Dibukak ing 11 Juli 2012.
  10. a b Some things to keep in mind about Srebrenica:
  11. "Over 7,000 Srebrenica Victims have now been recovered". ICMP. 11 Juli 2012. Diarsip saka sing asli ing 2018-12-25. Dibukak ing 2017-10-30.
  12. "Srebrenica's yearly burial of atrocity victims". Euronews. 11 Juli 2012. Diarsip saka sing asli ing 2018-12-25. Dibukak ing 2017-10-30.