Pastèl

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pastèl

Pastèl ya iku serbuk kang dikraketaké karo arabic gum lan awujud batangan-batangan aneka werna .[1] Yèn digosokaké ing dluwang kang kasar, ikatan serbuk bakal ucul lan serbuk werna iki mau bakal némplék ing kertas.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pastèl dianggo sepisanan dingerteni karo Leonardo da Vinci nalika taun 1495.[1]

Maurice Quentin de La Tour lan Rosalba Carriera saka abad kaping 18 ya iku pelukis kang misuwur nduwéni teknik pastèl kang apik.[1] Ing abad 19, pastèl dipopulerké karo pelukis Perancis Edgar Degas.[1] Mary Cassatt ngenalaké media pastèl marang kanca-kancane ing Philadelphia lan Washington.[1] Dhéwéké ngenalaké pastèl uga nganti tekan kabèh wilayah Amérika Serikat.[1] Ing abad 18 medium iki populér banget ing lukisan potret, lan digunakakaké kanggo campuran teknik gouache.[1] Pastel uga kena digabungaké karo media liyané kejaba cat minyak.[1]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Pastèl nduwéni werna kang cerah, méh padha kaya cat minyak.[2] Ananging pastèl ora némplék kuwat kaya cat minyak.[2] Mung kena getaran sithik waé, pastèl bisa rontok saka kertas.[2] Mula biyasané diwénéhi fixative.[2] Pastèl nduwéni werna akng kuat yèn dasi lapisan ing sandhuwuré werna komplementernya.[2] Ananging dadi kétok lemah banget yèn dadi lapisan ing sandhuwuré werna analogus.[2] Saliyané iku werna-werna kang peteng uga dadi ora kuwat yèn ditumpukna ing sandhuwuré werna kang padhang.[2] Angèl kanggo mbusak werna pastèl nganti ilang.[2] Biyasané kang diasilakè kanthi nggésékaké busak ing sandhuwuré pastèl malah ndadékakè efek smudge.[2]

Kanggo ngatasi kalemahané pastèl kapur konvensional, dikembangakè uga pastèl minyak.[2] Pastèl iki kanthil kanthi kuwat ing werna-werna médhia, kayata kanvas, hardboard, utawa tripleks.[2]

Pelukis kanthi media pastel[besut | besut sumber]

Pelukis Indonesia[besut | besut sumber]

Pelukis manca[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pastèl&oldid=1074655"