Nashar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Nashar
Nashar.jpg
Pelukis Nashar
Lair (1928-10-03)Oktober 3, 1928
Pariaman, Sumatra Barat
Pati April 13, 1994(1994-04-13) (umur 65)
Indonésia Jakarta, 13 April 1994
Bangsa Indonésia
Pakaryan Pelukis

Nashar (wiyos wonten ing Pariaman, Sumatra Barat, 3 Oktober 1928-séda wonten ing Jakarta, 13 April 1994 kanthi yuswa 65 taun) punika satanggaling tokoh ing babagan seni lukis ing Indonésia[1].

Karir[besut | besut sumber]

Nashar punika ageng wonten ing Jakarta, mandeg anggènipun sekolah nalika wonten ing bangku Sekolah Menengah Pertama. Naté sekedhap ndhèrèk gabung kaliyan Tentara Barisan Sukarela. Nashar punika sinau nglukis kangthi nnggabung kaliyan SIM (Seniman Indonésia Muda) lan ndhèrèk pindhah dhateng Sala, Madiun, dumugi Yogyakarta sesarengan kaliyan SIM. Nalika taun 1949, Nashar kondur dhateng Jakarta lan nggabung kaliyan Gabungan Pelukis Indonésia (GPI)[2].

Wonten ing Jakarta, Nashar nyambut damel manéka warni. Kajawi punika Nashar ugi asring dados ilustrator ing Majalah Mingguan Mimbar Indonésia ingkang dipunasuh déning HB. Jasin. Lajeng Nashar damel paméran tunggal ugi paméran sesarengan wiwit taun 1956. Taun 1970 dumugi taun 1972 Nashar dados pengajar ing Lembaga Pendidikan Kesenian Jakarta (LPKJ). Lajeng taun 1973 dumugi taun 1976 dados anggota Dewan Kesenian Jakarta. Mulang malih wonten ing Institut Kesenian Jakarta (IKJ) ing taun 1979 dumugi taun 1991. Pungkasan dados Pangurus harian Dewan Kesenian Jakarta taun 1981-1984[2].

Nashar punika pelukis ingkang kathah nyerat refleksi pikiran lan gagasanipun babagan menapa kemawon ingkang wonten ing sakiwa tengenipun lan ngandharaken kanthi detail babagan biografi sosialipun ingkang wonten ing bukunipun Surat-surat Malam[2].

Nalika tanggal 22 dumugi 28 Fèbruari 1973, Nashar ngawontenaken paméran tunggal ing TIM. Sekawan dasa karya-karya lukisanipun ingkang énggal lan sampun dangu dipungelar. Nashar punika kawéntar minangka pengajar ingkang remen srawung kaliyan murid-muridipun lan nggambar sesarengan [1].

Nashar punika pelukis ingkang gesang kanthi cara ingkang prasaja kemawon. Minangka pelukis ingkang naté mulang wonten ing Lembaga Pendidikan Kesenian Jakarta (LPKJ), Nashar gadhah panyaruwe bilih satunggaling akademi kanggé siswa kedah dipuntingali paedahipun kanggé manungsa ingkang mengahayati akademi punika. Nashar ugi asring kuciwa dhateng kawontean masarakat sapunika, kalebet Badan Kesenian ingkang wonten ing Indonésia [1].

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pratélan Seniman Indonésia

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c [1] (id) Tokoh Nashar(dipun-akses tanggal 16 Januari 2013)
  2. a b c [2] (id) Pelaku seni-Nashar (dipun-akses tanggal 16 Januari 2013)