Panyalam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Panyalam
Panyalam.jpg
Jeneng liyanépanyam, panialam
AjanganDessert
Panggonan asalPhilippines
Tlatah utawa prajaMindanao
Woworan pokokGlutinous rice, muscovado, coconut milk
Panganan sairibbibingka, puto
Buku masakan: Panyalam  Médhia: Panyalam

Panyalam utawa panyam, yaiku pancake beras goreng tradisional Filipina . Digawé nganggo beras ketan, muscovado (utawa gula coklat ), lan santen dicampur dadi adhonan sing wis digoreng .[1][2][3][4]

Panyalam asale saka Mindanao lan pulau-pulau sing cedhak. Utamane misuwur ing kalangan warga Filipina Muslim, kalebu ing antarane masarakat Maguindanao, Maranao, Sama-Bajau, lan Tausug . Biasane diselenggarakake nalika adicara khusus lan preinan agama (utamane nalika Hari Raya ).[2][3] Iki uga minangka panganan tradisional ing antarane kelompok Lumad Kristen lan animis asli, kaya ta Mansaka lan komunitas Sama-Bajau sing ora Islam.[5][6]

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng panyalam asale saka jeneng cemilan khusus sing digawé saka glepung beras saka India, kuzhi paniyaram (கழழழபணபணபண)).

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Edgie Polistico (2017). Philippine Food, Cooking, & Dining Dictionary. Anvil Publishing, Incorporated. ISBN 9786214200870.
  2. a b Damo, Ida. "4 Must-Eat K'Gan Muslim Desserts". Choose Philippines. Dibukak ing 10 December 2018.
  3. a b "Food Trip: Zamboanga City". Travel Up. Dibukak ing 10 December 2018.
  4. Mercado, Brennan. "Two Tausug feasts: just another day in Jolo, Sulu". Baktin Corporation. Dibukak ing 10 December 2018.
  5. Damo, Ida. "Did You Know: 10 Unique and Delectable Tribal Dishes from Mindanao". Choose Philippines. Dibukak ing 10 December 2018.
  6. Aoyama Waka (2016). Living in the City as Sama-Bajau: the Case of Papa Melcito's Family (PDF). Harvard-Yenching Institute Working Paper Series. The University of Tokyo.