Panganan cepet saji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Hamburger, kentang goreng, lan minuman ringan minangka barang-barang panganan cepet.

Panganan cepet minangka jinis panganan sing diproduksi massal sing dirancang kanggo adol komersial lan kanthi prioritas sing kuat ditrapake kanggo "kacepetan layanan" mungsuh faktor liyane sing ana gandhengane karo ilmu kuliner . Wiwitane panganan cepet digawe minangka strategi komersial kanggo nampung akeh penumpang sing akeh, plancongan, lan buruh upah sing asring ora sempat lungguh ing omah umum utawa restoran lan ngenteni mangan . Kanthi nggawe kacepetan layanan dadi prioritas, iki mesthekake yen para pelanggan kanthi wektu sing winates banget (komuter sing mandheg golek nedha bengi kanggo mulih menyang kulawarga, kayata, utawa buruh saben jam istirahat makan siang sing sithik ) ora kepenak nalika ngenteni panganan sing bakal dimasak langsung (kaya sing diarepake saka restoran tradisional "lungguh"). Kanggo sing ora duwe kalodhangan, panganan cepet dadi industri miliaran dolar. Ing taun 2018, industri panganan cepet regane udakara $ 570 milyar global. [1]

Bentuk "panganan cepet" sing paling cepet kalebu panganan sing wis dimasak sing siyap-siyap tekane pelanggan ( pitik rotisserie Pasar Boston, pizza Little Caesars, lsp), kanthi wektu ngenteni dikurangi nganti sawetara detik. Gerai panganan cepet liyane, utamane toko hamburger ( McDonald's, Burger King, lsp.) Nggunakake bahan-bahan sing wis disiapake kanthi massal (roti & bumbu, daging sapi beku beku, sayuran sing wis diiris / diiris, lan liya-liyane) nanging sampeyan butuh banget menyang pelanggan manawa " daging lan kentang " ( hamburger lan kentang goreng ) mesthi dimasak seger (utawa paling ora bubar bubar) lan dipasang "kanggo pesen" (kaya ing restoran).


Senajan macem-macem jembar pangan bisa "masak cepet", "cepet pangan" iku istilah komersial winates kanggo pangan didol ing restoran utawa nyimpen karo beku, úa preheated utawa precooked, lan dadi kanggo customer ing wangun rangkep kanggo take- metu / njupuk-adoh. Restoran panganan cepat saji biasane dibedakake kanthi kemampuan ngladeni panganan liwat drive-through . Outlet bisa uga ana kios utawa kios, sing ora bisa nyedhiyani papan perlindungan utawa papan, [2] utawa restoran panganan cepat saji (uga dikenal minangka restoran layanan cepet ).  Operasi waralaba sing dadi bagean saka rantai restoran duwe bahan baku panganan sing dikirim menyang saben restoran saka lokasi pusat. [3]


Panganan cepet diwiwiti karo toko iwak lan chip pisanan ing Inggris ing taun 1860an.  Restoran drive-through pisanan dipopulerake ing taun 1950-an ing Amerika Serikat. Tembung "fast food" diakoni ing kamus dening Merriam – Webster ing taun 1951.  Mangan panganan cepet wis ana gandheng cenenge, penyakit kardiovaskular, kanker kolorektal, obesitas, kolesterol dhuwur, kondisi resistensi insulin lan depresi . [4] [5] [6] [7] [8] Ngontrol diet lan gaya urip liyane sing mbantah konsumen panganan cepet asring ora ngganggu asosiasi kasebut lan kadang-kadang nguatake hubungan antarane konsumsi panganan cepet lan kematian. [9] Akeh panganan cepet cenderung lemak jenuh, gula, uyah lan kalori akeh. [10] [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2017)">perlu rujukan</span> ]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Fast Food Industry Analysis 2018 – Cost & Trends". franchisehelp.com. Franchise Help. 2018. p. 1. Retrieved 16 July 2019.
  2. Jakle, John (1999). Fast Food: Roadside Restaurants in the Automobile Age. Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0-8018-6920-4.; Brueggemann, Walter (1993). Texts Under Negotiation: The Bible and Postmodern Imagination. Fortress Press. ISBN 978-0-8006-2736-2.
  3. Talwar, Jennifer (2003). Fast Food, Fast Track: Immigrants, Big Business, and the American Dream. Westview Press. ISBN 978-0-8133-4155-2.
  4. "The link between fast food and depression has been confirmed". EurekAlert! (in Inggris). Retrieved April 22, 2018.
  5. Pietrangelo, Ann; Carey, Elea. "13 Effects of Fast Food on the Body". Healthline. Retrieved March 20, 2016.
  6. "Susan Cohan Colon Cancer Foundation: Prevention: Eating Well/Diet". coloncancerfoundation.org. Archived from the original on October 18, 2016. Retrieved August 16, 2016.
  7. Publications, Harvard Health. "Red meat and colon cancer – Harvard Health" (in Inggris). Retrieved August 16, 2016.
  8. Bao, Wei; Tobias, Deirdre K.; Olsen, Sjurdur F.; Zhang, Cuilin (2014-12-01). "Pre-pregnancy fried food consumption and the risk of gestational diabetes mellitus: a prospective cohort study". Diabetologia (in Inggris). 57 (12): 2485–2491. doi:10.1007/s00125-014-3382-x. ISSN 1432-0428. PMC 4221538. PMID 25303998.
  9. Pan, An; Malik, Vasanti; Hu, Frank B. (2012-07-10). "Exporting Diabetes to Asia: The Impact of Western-Style Fast Food". Circulation. 126 (2): 163–165. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.115923. ISSN 0009-7322. PMC 3401093. PMID 22753305.
  10. Hellesvig-Gaskell, Karen. "Definition of Fast Foods | LIVESTRONG.COM". LIVESTRONG.COM. Retrieved May 3, 2016.