Kripik lan iwak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Fish and chips
Fish and chips blackpool.jpg
A standard serving of fish and chips with a slice of lemon and garnish of parsley, served in Blackpool, England.
Jeneng liyanéFish supper / Fish 'n' Chips
AjanganMain dish
Panggonan asalEngland
Hawa ajanganHot
Woworan pokokBattered and fried fish with deep-fried chips
Buku masakan: Fish and chips  Médhia: Fish and chips

Kripik lan iwak minangka olah-olahan saka iwak gorèng ing adonan sing disajèkaké nganggo kripik . Sesuguh kasebut asalé saka Inggris lan tuladha gabungan fusi kuliner, amarga rong bahan utama dikenalaké para imigran. [1] [2] Iwak lan kripik minangka panganan umum ing Inggris lan akèh negara liyané, utamane ing negara-negara sing nganggo basa Inggris lan nagara Persemakmuran .

Iwak lan Kripik pisanan tumeka ing Inggris ing taun 1860-an, lan ing taun 1910, ana luwih saka 25.000 toko iwak lan kripik ing saindenging Inggris. Ing taun 1930 ana luwih saka 35.000 toko, nanging tren kasebut diwalik lan ing taun 2009 mung ana kira-kira 10.000. [2]

Pamrentah Inggris nglindhungi sumber iwak lan kripik nalika Perang Donya Pisanan lan Perang Dunia II lan minangka salah sawijining panganan ing Inggris sing ora kalebu rasional sajroné perang

Komposisi[besut | besut sumber]

Cara nggorèng tradisional nggunakaké daging sapi utawa iwak ; Nanging, lenga, kayata lenga sawit, dibutuhaké uga lenga kacang (digunakaké amarga titik didih sing cukup dhuwur) As of 2007 utami. Sawijining minoritas toko ing Lor Inggris lan Skotlandia, lan mayoritas toko ing Irlandia Lor, isih nggunakaké margarin utawa mertega, amarga menehi rasa beda kanggo suguhan, nanging iki ndadekaké Kripik goreng ora jumbuh kanggo para vegetarian lan para penganut kapitayan tartamtu. Lemak digunakaké ing sawetara museum sejarah industri sing urip, kayata Museum Negara Ireng . Kabeh iwak wis dibesèt, ora ana balung sing bisa ditemokaké ing iwak.[butuh sitiran]

Pilihan iwak[besut | besut sumber]

Sesuguh kripik lan iwak

Ing Britain lan Irlandia, kod lan haddock katon paling umum minangka iwak sing digunakaké kanggo iwak lan kripik, [3] nanging para toko uga adol iwak liyane, kayata iwak putih liyane, kayata pollock, hake utawa coley, plaice, skate, lan epé (utamane populer ing Irlandia); lan Huss utawa rock salmon (istilah panutup saperangan spesies saka dogfish lan iwak padha). Ing toko iwak lan chip tradisional, sawetara jinis iwak ditawani jeneng ("haddock lan chip"), nanging ing sawetara restoran lan warung "iwak lan kripik", ora diparengake, ditawakake; tambah akeh campuran sing luwih murah. [4] Ing Irlandia Lor, kodhe, plaice utawa whiting katon paling umum ing 'supers iwak' - 'supper' dadi terminasi chip-toko Scottish lan Northern Irlandia kanggo barang panganan sing diiringi kripik. [5] Pemasok ing Devon lan Cornwall asring nawakaké pollock lan coley minangka alternatif murah kanggo haddock. [6]

Kandhutan nutrisi[besut | besut sumber]

Panganan kripik lan iwak

Olahan iwak lan kripik rata-rata sing ngemot 6 metrik (170 gram) iwak gorèng kanthi 10 ons (280 gram) kripik gorèng duwé kira-kira 1.000 kalori lan ngemot kira-kira 52 gram lemak. [7] Panggunaan saos tartar minangka gegenep nambah luwih akeh kalori lan lemak ing sesuguh.

Lingkungan[besut | besut sumber]

Ing Inggris, limbah lenga saka toko iwak lan chip wis dadi sumber biodiesel sing migunani. Perusahaan biodiesel Jerman Petrotec wis ngrancang rencana ngasilaké biodiesel ing Inggris saka limbah lenga saka industri iwaklan kripik Inggris. [8]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Black, Les (1996). New Ethnicities and Urban Culture. Oxford: Routledge. k. 15. ISBN 1-85728-251-5. Dijupuk 14 February 2019. 
  2. a b Alexander, James (18 December 2009). "The unlikely origin of fish and chips". BBC News. Dijupuk 16 July 2013. 
  3. Alan Masterson, tictoc design. ""Seafish. On Plate. Fish & chips" (UK Sea Fish Industry Authority website)". Seafish.org. Diarsip saka sing asli ing 11 October 2008. Dijupuk 22 June 2009. 
  4. Jasper Copping (3 August 2008). "It-s basa-and-chips as shoppers choose sustainable fish". Dijupuk 18 May 2019. 
  5. "Yes, this really is the best fish supper money can buy". The Guardian. 19 August 2018. Retrieved 17 January 2019
  6. Nunn, Ian (2011). My Family's Other Recipes: I Didn't Wanna Do It (ing basa Inggris). Author House. k. 121. ISBN 9781467002325. 
  7. "Serving the Fish and Chips Industry - Nutritional info". National Federation of Fish Friers. 29 March 2018. Dijupuk 31 March 2018. 
  8. Michael Hogan (19 March 2008). "German Biodiesel Firm To Use Chip Fat In UK, US". planetark.com. Dijupuk 1 October 2010.