Olahan Sarawak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Laksa Sarawak minangka sajian khas negara bagian Sarawak [1]

Masakan Sarawak minangka salah sawijining jinis masakan daerah ing Malaysia . Kaya panganan Malaysia liyane, panganan Sarawak adhedhasar staples kayata beras, nanging ana macem-macem bahan lan persiapan panganan amarga pengaruh geografi negara lan budaya pribumi sing beda karo masakan daerah ing Semenanjung Malaysia. . Sarawak misuwur amarga pedunung multi-etnis. [2] Minangka negara kelairan akeh komunitas unik, Sarawak duwe macem-macem masakan sing arang ditemokake ing panggon liya ing Malaysia. Keunikan sumur Sarawak gumantung karo klompok etnis kasebut. Saben klompok asli ing Sarawak duwe gaya urip, tradhisi, budaya lan uga panganan. Masakan Sarawak kurang pedhes lan rasane alus. Iki nggunakake panganan segara seger lan jamu alami kayata kunyit, serai, jahe, jeruk nipis lan ubi kayu. Bahan-bahan kasebut ora mung gampang disedhiyakake, nanging uga nambah aroma, tekstur lan rasa seger kanggo panganan sing enak. Panganan minangka salah sawijining identitas budaya sing paling akeh kanggo masarakat asli ing Sarawak kanthi saben etnik duwe panganan istimewa. Iban populer karo "tubu" (batang), "tuak" (minuman beralkohol digawe saka anggur beras) lan " pansuh " (sajian dimasak nganggo pring), wong Melayu kanthi " bubur pedas " (bubur) lan " kek lapis Sarawak " ( Kue lapis sarawak), Bidayuh karo "asam siok" (nasi ayam sing dimasak ing pring) lan "sup ponas Bidayuh" (sajian sup digawe saka ubi kayu), Melanau kanthi "tebaloi" (kerupuk kurma sawo), "sagu" ( diekstrak saka sawit Sago) lan " umai " (iwak mentah dicampur karo jeruk nipis) lan Orang Ulu sing misuwur karo "garam barrio" (uyah Highlands), "kikid" (duduh kaldu), "tengayen" (godhong enom lokal), lan " urum giruq ”(puding).

Piring populer ing negara kasebut kalebu laksa Sarawak, [3] kolo mee, [4] sayur midin belacan, tomat mee, linut lan ayam pansuh . [5] [6] Negara kasebut uga misuwur kanthi panganan penutup kue lapis ing Sarawak . [7] Saben klompok etnis duwe panganan istimewa kanthi gaya nyiyapake, masak, lan mangan panganan. Nanging, teknologi modern wis ngowahi cara masak kanggo masakan asli. Tuladha panganan etnik yaiku bubur pedas (bubur), Iban tuak (anggur beras) lan ayam pansoh (ayam pring), Bidayuh asam siok (nasi ayam)), Melanau tebaloi (krupuk kurma sagu ) lan umai (iwak mentah dicampur jus jeruk), lan Orang Ulu urum giruq (puding). [8] Panganan tradisional Sarawak wis dipasarake minangka produk wisata kuliner .

[9]

Kolo mee
Bubur pedas
Teh C Peng Khusus
Kue lapis sarawak warna-warni

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Sarawak Laksa - De Facto State Dish of Sarawak".
  2. "The Sarawak People". Diarsip saka sing asli ing 6 January 2015.
  3. "Best Sarawak Laksa in Kuching". The Malaysian Insider. 29 April 2015. Diarsip saka sing asli ing 8 August 2015. Dibukak ing 3 January 2016.
  4. "Kolo mee, a Sarawak favourite, any time of day". The Malaysian Insider. 14 September 2013. Diarsip saka sing asli ing 9 March 2014. Dibukak ing 3 January 2016.
  5. "'Ayam pansuh' — A Sarawak exotic delicacy loved by many (VIDEO)". The Malay Mail. 28 June 2015. Diarsip saka sing asli ing 1 July 2015. Dibukak ing 3 January 2016.
  6. "Sarawak Top 10 Iconic Food". Sarawak Tourism Board. Diarsip saka sing asli ing 15 July 2015. Dibukak ing 3 January 2016.
  7. "Singer Deja Moss' real passion is Sarawak layered cakes". The Star (Malaysia). 24 March 2015. Dibukak ing 3 January 2016.
  8. Langgat, J; Mohd Zahari, M.S.; Yasin, M.S.; Mansur, N.A (2011). "The Alteration Of Sarawak Ethnic Natives' Food: It'S [sic] Impact To Sarawak State Tourism". 2nd International Conference on Business and Economic Research (2nd ICBER 2011) Proceeding: 685, 694. Dibukak ing 3 January 2016.
  9. Wong, Jonathan (8 September 2013). "Monetising Sarawak's cultural food". The Borneo Post. Diarsip saka sing asli ing 13 July 2014. Dibukak ing 3 January 2016. With Sarawak being a tourist destination, this opened up opportunities for small businesses to monetise the cultural aspect of the Dayaks for not only foreigners but locals as well.