Olahan Céko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Vepřo-knedlo-zelo (Daging babi panggang karo pangsit lan sauerkraut )
Obložené chlebíčky, jinis cemilan utawa panganan pembuka

Masakan Ceko ( basa Ceko: česká kuchyně ) wis pengaruh lan dipengaruhi dening masakan ing sekitar negara lan negara. Akeh kue lan kue-kue sing populer ing Eropa Tengah asale saka tlatah Ceko . Masakan Ceko kontemporer luwih adhedhasar daging tinimbang ing jaman sadurunge; turah-turah daging sing saiki bisa ditandur saiki wis nguntungake ing masakan daerah. Biasane, daging wis dikatutake kanggo dikonsumsi seminggu sekali, biasane ing akhir minggu. Awak panganan Czech biasane kalebu loro utawa luwih kursus; kursus pertama yaiku sup tradisional, kursus nomer loro minangka panganan utama, lan kursus kaping telu bisa uga kalebu kursus tambahan, kayata panganan kompot mulut utawa kompote ( kompot ). Ing masakan Ceko, sup kenthel lan macem-macem jinis saus, adhedhasar sayuran lan daging rebus utawa mateng, asring nganggo krim, uga daging panggang kanthi saus alami ( gravies ), minangka panganan sing umume diiringi bir, utamane Pilsner, sing Ceko nganggo paling akeh ing jagad iki. Masakan Ceko uga kuwat banget ing kursus utama lan panganan cuci mulut, fitur khas kanggo masakan Eropa.

Pangsit ( knedlíky ) (kukus lan diiris kaya roti) minangka salah sawijining bahan andalan masakan Ceko lan biasane disajikake kanthi panganan. Iki bisa uga adhedhasar gandum utawa kentang lan kadhang digawe saka kombinasi glepung gandum lan gandum sing digawe saka roti bungkus utawa gulung. Nasi rangkep bisa ditemokake ing campuran sing wis disiyapake ing toko. Pangsit Ceko sing luwih cilik biasane adhedhasar kentang. Yen dadi turah, irisan dumpling kadang digoreng nganggo endhog. Pangsit kentang Ceko asring diisi karo daging asap lan disedhot karo bayem utawa kubis asem. Bawang goreng lan kubis rebus bisa dikatutake dadi bahan sampingan.


Ana lawuh liyane, kalebu mi lan sega rebus. Kentang disedhiyakake nganggo godhok, uyah, asring nganggo wiji lan butter. Kentang sing dikupas lan rebus dicampur dadi kentang tumbuk . Kentang anyar sok digodhog ing kulit, ora dikupas, wiwit panen nganti taun anyar. Amarga pengaruh saka negara manca, kentang uga digoreng, mula kentang goreng lan kroket umume ana ing restoran.

Roti ( chléb utawa chleba ) umume asem kanggo panggang saka rye lan gandum, lan dirasakake nganggo uyah, jinten, bawang, bawang putih, wiji, utawa kresek daging babi. Dipangan minangka iringan sup lan piring. Iki uga bahan kanggo crouton Ceko lan topinky — irisan roti sing digoreng ing wajan loro-lorone banjur digosok bawang putih. rohlík ( rohlík ), roti ( žemle ), lan roti braided ( houska ) minangka bentuk roti sing paling umum dipangan kanggo sarapan; iki asring ditambah wiji poppy lan uyah utawa wiji liyane. Roti utawa gulung sing dipanggang saka adonan roti diarani dalamánek . loupák utawa roti loupák yaiku gulung bentuk sabit digawe saka adonan manis sing isine susu. Wis diolesi endhog banjur disiram wiji popia sadurunge dipanggang, diwenehi warna coklat-emas.

Svíčková na smetaně ( Sirine sirin ), disajekake ing kene nganggo pangsit lan krim
"Platter tradisional Bohemia" ing restoran ing Prague tengah, kalebu bebek panggang, daging babi panggang, sosis bir, daging asap, kubis abang lan putih, roti, daging lan daging kentang.
Gulai daging sapi ala Prague
Apple Štrúdl