Nkosazana Dlamini-Zuma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nkosazana Dlamini-Zuma
Nkosazana Dlamini-Zuma 2009.jpg
Ketua Komisi Uni Afrika
Taking office
Juli 2012
Wakil Erastus Mwencha
Nggantèni Jean Ping
Menteri Dalam Negeri Afrika Selatan
Lungguh
10 Mei 2009 – Juli 2012
Présidhèn Jacob Zuma
Kadhisiki Nosiviwe Mapisa-Nqakula
Kagantèni TBD
Menteri Luar Negeri Afrika Selatan
Lungguh
14 Juni 1999 – 10 Mei 2009
Présidhèn Thabo Mbeki
Kgalema Motlanthe
Kadhisiki Alfred Nzo
Kagantèni Maite Nkoana-Mashabane (Hubungan dan Kerjasama Internasional)
Menteri Keséhatan Afrika Selatan
Lungguh
10 Mei 1994 – 14 Juni 1999
Présidhèn Nelson Mandela
Kadhisiki Rina Venter
Kagantèni Manto Tshabalala-Msimang
Rerincèn priangga
Lair Nkosazana Clarice Dlamini
(1949-01-27) 27 Januari 1949 (umur 67)
Natal, Afrika Selatan
Parté pulitik Kongres Nasional Afrika
Sisihan Jacob Zuma
(Bercerai)
Almamater Universitas Zululand
Universitas Natal
Universitas Bristol
Universitas Liverpool

Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma, lahir 27 Januari 1949 (umur 67) inggih punika tiyang politikus Afrika Selatan lan mantan aktivis anti-apartheid. Dlamini-Zuma punika Menteri Keséhatan Afrika kidhul saking taun 1994 ngantos taun 1999 ing ngandap kepresidenan Nelson Mandela, lan dados Menteri Luar Negeri saking tanggal 17 Juni 1999 ngantos 10 Mei 2009 ing ngandap kepresidenan Thabo Mbeki lan Kgalema Motlanthe. piyambakipun dipungantos ing panggènan Menteri Dalam Negeri ing Kabinèt Presiden Jacob Zuma, mantan suaminipun, ing tanggal 10 Mei 2009.

ing tanggal 15 Juli 2012, Dlamini-Zuma kapilih dados kètua umum Komisi Uni Afrika. panggènanipun punika dadosakèn wanita ingkang wiwit natè nyèpéng jabatan kasèbut.[1]

Kauripanipun[besut | besut sumber]

Dlamini-Zuma asalipun saking etnis Zulu lan lahir ing Natal, Afrika Selatan. piyambakipun punika anak sulung saking wolung bersaudara. ing taun 1967, piyambakipun ngerampungaken pendidikan SMA nipun ing Amanzimtoti Training College lan saklajengipun studinipun ing Universitas Zululand kaliyan jurusan Zoologi lan Botani. Dlamini-Zuma saklajengipun pikoleh gelar sarjana ing bidang sains (BSc) lan saklajengipun miwiti karier kedhokteranipun ing Universitas Natal.

Karier[besut | besut sumber]

Ing masa kuliahipun ing wiwit taun 1970, Dlamini-Zuma secara meneng dados anggota aktif (kemudian dilarang) ing Kongres Nasional Afrika (ANC). ingkang wanci sami, piyambakipun ugi dados anggota saking Organisasi Pelajar Afrika kidhul lan dipunangkat dados wakil ketua ing taun 1976.

Dlamini-Zuma ngerapungaken kuliah kedhokteranipun ing Universitas Bristol ing taun 1978. piyambakipun lajeng merdamel dados dhokter ing Rumah Sakit Pamaréntah Mbabane ing Swaziland, ing ngriku piyambakipun kepanggih kaliyan calon garwanipun, Jacob Zuma. ing taun 1985 Dlamini-Zuma kembali ke Inggris untuk menyelesaikan diploma dalam bidang keséhatan anak di Universitas Liverpool. Saksampune lulus, piyambakipun merdamel kangge Komite Keséhatan Laladan ANC lan saklajengipun dipunparingi amanat kangge dados direktur ing Health and Refugee Trust, sebuah organisasi non-pamaréntah ing Inggris. ing masa negosiasi Konvensi kangge Dhémokrasi Afrika kidhul (CODESA) ing taun 1992, Dlamini-Zuma dados anggota Komite Penaséhat Gender. saksampune pemilu wiwit Afrika kidhul taun 1994, piyambakipun dipunangkat dados Menteri Keséhatan ing kabinet Presiden Nelson Mandela.[2] Dlamini-Zuma ugi nate ditawari jabatan dados Wakil Presiden Afrika kidhul dateng Thabo Mbeki saksampune piyambakipun cerai kaliyan Jacob Zuma, ananging piyambakipun nolak saksampune wicanten kaliyan anak-anakipun. panggenan punika lajeng dipuntawaake lan dipuntampi déning Phumzile Mlambo-Ngcuka, sementara piyambakipun dipunserahi jabatan dados Menteri Luar Negeri.[3] saklajengipun, ing kabinet Zuma ing taun 2009, piyambakipun njabat dados Menteri Dalam Negeri. ing wulan januari 2012, Dlamini-Zuma dipuncalonaken dados ketua Komisi Uni Afrika, ananging kalah ing pemilihan déning Jean Ping.[4] saklajengipun, ing pemilihan kaping kalih ing tanggal 15 Juli 2012, Dlamini-Zuma kasil ngungguli Ping kaliyan pikoleh 37 suara, utawi 60% saking total suanten. Kemenangan ugi dadosaken Dlamini-Zuma dados wanita pertama ingkang nate njabat dados ketua Komisi Uni Afrika.[5]

Referensi[besut | besut sumber]