New General Catalogue

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Objèk NGC

Cithakan:Infobox astronomical survey

New General Catalogue (utawi ingkang asring dipuncekak NGC) inggih punika salah satunggaling jinis katalog astronomi ingkang misuwur wonten ing dunya astronomi. Katalog punika dipunsusun déning John Louis Emil Dreyer nalika taun 1888. Ngantos sak punika, NGC gadhah kirang langkung 7.840 objek ingkang misuwur kanthi sebatan objek NGC. Katalog punika inggih kalebet katalog ingkang paling komplit ingkang nyangkup sadaya jinis objek angkasa, lan boten kawates wonten ing galaksi. Emil Dreyer ugi medalaken kalih seplemen ingkang misuwur kanthi sebatan Index Catalogues (utawi ingkang asring dipuncekak kanthi nama IC). IC ingkang sepisanan dipunwedalaken ing taun 1895 lan ngewrat kirang langkung 1.520 objek, déné IC ingkang kaping kalih dipunwedalaken ing anawispun taun 1908 lan ngewrat kirang langkung 3.866 objek, saéngga totalipun wonten kirang langkung 5.386 objek IC. Objek ingkang wonten ing belahan langit sisih kidul kirang saged dipundamel katalog kanthi jangkep, sanajan sadaya objek kasebat sampun kathah dipuntingali déning John Herschel utawi James Dunlop. Kathah kalepatan ingkang wonten ing NGC, sanajan sampun wonten kupiya kanggé ndandosi katalog ingkang sampun dipunrinti déning proyek NGC/ IC sasampunipun wonten kupiya parsial kaliyan Revised New General Catalogue (RNGC) déning Sulentic lan Tifft ing taun 1973, lan NGC 2000.0 déning Sinnot ing taun 1988.

Katalog ingkang Asli[besut | besut sumber]

Katalog NGC ingkang asli dipunkempalaken wonten in taun 1800- an déning Louis Emil Dreyer ngginakaken paninglan saking William Herschel lan putranipun. John Dreyer sampun naté ugi medalaken satunggaling suplemèn kanggé General Catalogue of Nebulae and Clusters (GC),[1] ingkang ngewrat kirang langkung 1.000 objék énggal. Ing taun 1886, piyambakipun ugi paring pamanggih kanggé damel suplemèn ingkang kaping kalih kanggé General Catalogue of Nebulae and Clusters (GC) ananging Royal Astronomical Society nyuwun Dreyer kanggé nggabungaken satunggaling vèrsi énggal ingkang dados gantosipun. Perkawis punika ingkang njalari dipunwedalaken New General Catalogue (NGC) ing taun 1888.[2][3]

Proyek NGC/ IC[besut | besut sumber]

Proyek NGC/ IC inggih punika salah satunggaling asiling kolaborasi ingkang dipunadani ing taun 1993. Ancasipun inggih punika kanggé nliti sadaya objek NGC lan objek IC lan ngempalaken gambar lan data astronomi dhasar saking kekalihipun.[4]

NGC lan IC ingkang paling énggal[besut | besut sumber]

New General Catalogue (NGC) lan Index Catalogue (IC) ingkang paling énggal inggih dipundamel lan dipuncithah déning Wolfgang Steinicke ing taun 2009.[5][6] It is considered one of the most comprehensive and authoritative treatment of the NGC and IC catalogues.[7][8]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Dreyer, J. L. E. (1878). "A Supplement to Sir John Herschel's "General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars"" (PDF). Transactions of the Royal Irish Academy 26: 391–426. Bibcode:1878RIATr..26..381D. JSTOR 30079091. 
  2. ^ Bradt, H. (2004). Astronomy Methods: A Physical Approach to Astronomical Observations. Cambridge University Press. k. 52. ISBN 978-0-521-53551-9. 
  3. ^ Dreyer, J. L. E. (1888). "A New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars, being the Catalogue of the late Sir John F.W. Herschel, Bart., revised, corrected, and enlarged" (PDF). Memoirs of the Royal Astronomical Society 49: 1–237. Bibcode:1888MmRAS..49....1D. 
  4. ^ Erdmann, R. E. (2010). "The NGC/IC Project". The NGC/IC Project. Dijupuk 2012-04-22. 
  5. ^ Steinicke, W. (17 January 2012). "Revised New General Catalogue and Index Catalogue". Dijupuk 2012-04-22. 
  6. ^ Steinicke, W. (2010). Observing and Cataloguing Nebulae and Star Clusters: From Herschel to Dreyer's New General Catalogue. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-19267-5. 
  7. ^ Duerbeck, H. W. (2009). "Book Review: Nebel und Sternhaufen - Geschichte ihrer Entdeckung Beobachtung und Katalogisierung (Steinicke)". Journal of Astronomical History and Heritage 12 (3): 255. Bibcode:2009JAHH...12..255D. 
  8. ^ Duerbeck, H. W. (2011). "Observing and Cataloguing Nebulae and Star Clusters. From Herschel to Dreyer's New General Catalogue (Steinicke)". Journal of Astronomical History and Heritage 14 (1): 78. Bibcode:2011JAHH...14Q..78D. 

Uga delengen[besut | besut sumber]

Kategoiy:Objek NGC