Nasti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Nasti (obah nasti) ya iku obahé pérangan tuwuhan sing diprabawani déning rangsangan, nanging arahé ora gumantung saka tekané rangsangan iku.[1] Tembung Nasti asalé saka basa Yunani, ya iku nastos sing tegesé dipeksa nyedhak.[1] Mula, arah obah saka pérangan awak tuwuhan sing obah nasti ditemtokaké déning tuwuhan iku dhéwé.[1] Rangsangan sing asalé saka jaba (eksternal) iku bisa arupa cahya, suhu, dhemèkan/sénggolan, bahan kimia, sarta kaanan sing peteng.[2] Rangsangan iku njalari malihé tekanan turgor, ya iku tekanan banyu ing témbok sèl amarga malihé kadhar banyu ing jero sèl saéngga sèl dadi mlembung.[3]

tekanan turgor disebabaké kadhar banyu ing jero sèl tuwuhan kakéhan

Jinis Obah Nasti[besut | besut sumber]

Miturut jinis sumber rangsangané, obah nasti dibedakaké dadi enem, ya iku Fotonasti, Niktinasti, Tigmonasti, Termonasti, Haptonasti, Kemonasti, lan Nasti Kompleks.[4]

Kembang Mirabilis jalapa mingkup nalika soré

Fotonasti[besut | besut sumber]

Fotonasti ya iku obah nasti amarga éntuk rangsangan cahya srengéngé.[4] Tuladhané ya iku Kembang Pukul Empat (Mirabilis jalapa) sing mekrok ing wayah soré lan mingkup ing wayah ésuk.[4]

Niktinasti[besut | besut sumber]

Niktinasti ya iku nasti amarga éntuk rangsangan kaanan sing peteng.[4] Aran Niktinasti asalé saka basa Yunani ya iku nux sing tegesé bengi.[4] Padatan , godhong-godhong tuwuhan polong-polongan (Leguminosaceae) mingkup nalika bengi.[4] Godhong-godhong mau mbuka manèh nalika wis ésuk.[4] Kajaba iku, niktinasti uga dijalari amarga malihé tekanan turgor ing jero sendi godhong.[4] Tuladhané ya iku godhong kembang turi sing padha mingkup nalika bengi.[4]

Tigmonasti[besut | besut sumber]

Godhong Putri Malu mingkup nalika didemèk

Tigmonasti ya iku obah nasti sing dijalari ana rangsangan mekanis arupa demèkan utawa tekanan.[4] Aran tigmonasti asalé saka basa Yunani, ya iku thigma sing tegesé demèkan.[4] Obah tigmonasti uga diarani obah seismonasti.[4] Tuladhané ya iku mingkupé godhong putri malu (Mimosa pudica) nalika didemèk.[4]

Termonasti[besut | besut sumber]

Termonasti ya iku obahé sapérangan awak tuwuhan amarga éntuk rangsangan suhu.[5] Tuladhané ya iku Kembang Tulip lan Kembang Crocus sing mekrok amarga suhu sing munggah (atis) lan mingkup manèh nalika suhuné mudhun.[5]

Haptonasti[besut | besut sumber]

Kantong Semar

Haptonasti ya iku obah nasti sing kadadèn tuwuhan insektivora amarga ana demèkan saka gegremet.[4] Tuladhané ya iku mingkupé godhong kantong semar lan Venus nalika didemèk gegremet cilik.[4] Yèn ana gegremet méncok ing lumah godhong, godhongé mingkup kanthi cepat. Saéngga sranggané ora bisa metu saka tuwuhan iku.[4]

Kemonasti[besut | besut sumber]

Kemonasti ya iku obah nasti amarga ana rangsangan arupa zat kimia.[2] Tuladhané ya iku stomata sing mbuka ing wayah awan amarga ana karbondioksida.[2]

Nasti kompleks[besut | besut sumber]

Nasti kompleks ya iku obah nasti amarga ana sawatara faktor utawa punjul siji faktor.[4] Rangsangan sing katrima bisa arupa cahya srengéngé, suhu, banyu, lan zat kimia.[4] Tuladhané ya iku mbukak lan nutupé sèl-sèl stomata amarga ana rangsangan cahya srengéngé, banyu, suhu, lan zat kimia.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Gerak Nasti(diundhuh 17 Oktober 2012)
  2. ^ a b c Gerak pada Tumubuhan(diundhuh 18 Oktober 2012)
  3. ^ Yatim W. 2007. Kamus Biologi. Jakarta:Obor.Hlm 160.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Jinis Gerak Nasti Tumbuhan(diundhuh 18 Oktober 2012)
  5. ^ a b Termonasti(diundhuh 18 Oktober 2012)