Tigmonasti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mimosa pudica utawa putri malu ing kaanan normal lan kademèk.

Tigmonasti ya iku gerak nasti akibat saka demèkan (basa Yunani, thigma, artiné demèkan).[1] Gerak iki utamané katon cetha ing pirang-pirang anggota tinemtu anak-suku Mimosoideae saka suku Fabaceae (Leguminosae)[2]

Tuladha kang paling cetha ya iku Mimosa pudica utawa kang luwih ditepungi minangka putri malu.[1] Kanthi didemèk, digoyang, dipanasi, digawé atis kanthi cepet, utawa diwènèhi rangsangan listrik, godhong anakan lan godhong bakal mingkup bebarengan kanthi cepet.[1] Yèn mung siji godhong anakan kang dirangsang, rangsangan mau diterusaké ing kabèh tanduran, saéngga godhong anakan liyané mèlu mingkup.[1] Anané pamingkupan amarga banyu diangkut menjaba saka sèl motorik ing pulvinus, kedadéyan kang gegayutan karo metuné kation K+ (Kalium).

Fungsiné rèspon iki tumrap tanduran diduga yèn mingkupé godhong anakan bakal gawé kagèt lan nggusak srangga sadurungé mangan godhongé.[1]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, jilid 3. terjemahan Lukman DR, Sumaryono. Bandung: Penerbit ITB. Hal:100-102 ISBN 979-8591-37-2
  2. ^ (en)Ball NG. 1969. Nastic responses. dalam Wilkins MB (editor). Physiology of Plant Growth and Development. New York: McGraw-Hill.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tigmonasti&oldid=971958"