Mostowfi ol-Mamalek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mostowfi ol-Mamalek
Mostowfi.jpg
Mahamantri Iran Ka-10
Linggih
25 Juli 1910 – 12 Maret 1911
Ratu Ahmad Shah Qajar
Kang sadurungé Mohammad Vali Khan Tonekaboni
Kang sawisé Mohammad Vali Khan Tonekaboni
Linggih
17 Agustus 1913 – 14 Maret 1915
Ratu Ahmad Shah Qajar
Kang sadurungé Mohammad Ali Ala al- Saltaneh
Kang sawisé Hassan Pirnia
Linggih
18 Agustus 1915 – 24 Dhésèmber 1915
Ratu Ahmad Shah Qajar
Kang sadurungé Abdol Majid Mirza
Kang sawisé Abdol-Hossein Mirza Farmanfarma
Linggih
16 Januari 1918 – 1 Mèi 1918
Ratu Ahmad Shah Qajar
Kang sadurungé Abdol Majid Mirza
Kang sawisé Najaf-Qoli Samsam al-Saltaneh
Linggih
15 Januari 1923 – 15 Juni 1923
Ratu Ahmade Shah Qajar
Kang sadurungé Ahmad Qavam
Kang sawisé Hassan Pirnia
Linggih
13 Juni 1926 – 2 Juni 1927
Ratu Reza Shah
Kang sadurungé Mohammad-Ali Foroughi
Kang sawisé Mehdi Qoli Hedayat
Rerincèn dhiri
Lair u. 1871
Tehran, Iran
Pati 1932 (aged 61)
Tehran, Iran
Pakuburan Universitas Alzahra
Parté pulitik Parté Kabangkitan (1920-an)[1]
Parté Dhémokrat (1910-an)[2]
Sisihan Esmat el Molouk
Anak Mirza Yousof Mostowfi al-Mamalek II
Agama Islam

Mirza Hasan Ashtiani, lumrahé kondhang mawa sesebutan wèwèhané (bestowed title) Mostowfi ol-Mamalek (Pèrsi: مستوفی‌الممالک‎, lit. 'Kanselir Praja'‎; u. 1871-1932)[2] iku pulitisi Iran kang linggih minangka Mahamantri kèhé ping enem saka 1910 tekan 1927.

Biyografi[besut | besut sumber]

Mostowfi al-Mamalek gedhé saka kulawarga priyayi kang kondhang saha kulawarga birokrat tataran dhuwur ing jaman Qajar. Asalé saka Provinsi Ashtian. Kulawargané sinebut asal saka golongan Safawiyah.[3] Bapaké Mostowfi aran Mirza Yousof Mostowfi al-Mamalek iku birokrat ing pangadilan Qajar, patih agung (grand vizier) Nasseraddin Shah lan Mahamantri.[4][5] Bapaké uga kajibah nemtokaké ambahan anyaré kutha Tehran nalika cacah jiwané nyandhak wong 150.000.[6] Kakiné aran Mirza Hasan Mostowfi al-Mamalek I kang olèh sesebutan Mostofi al Mamalek ing pamangkuning Mohammad Shah Qajar.[7][8] Mostowfi uga sadulur mindhoné (second cousin) Mohammad Mossadegh.[9]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Abrahamian, Ervand (1982). Iran Between Two Revolutions. Princeton University Press. k. 123. ISBN 0-691-10134-5. 
  2. a b Cyrus Ghani (2001). Iran and the Rise of the Reza Shah: From Qajar Collapse to Pahlavi Power. I.B.Tauris. k. 17. ISBN 978-1-86064-629-4. 
  3. Ervand Abrahamian, "A History of Modern Iran" (Cambridge University Press, 2008: ISBN 0521821398, 9780521821391), p. 10.
  4. Einollahzadeh, Soheila. "Statesman: Mirza Hassan Khan Mostofialmamalek". Dijupuk 17 November 2011. 
  5. Moezzinia, Vida. "Statesman: Nasseraddin Shah". Dijupuk 17 November 2011. 
  6. "The Old Tehran". Dijupuk 17 November 2012. 
  7. Bakhtiar, Salar (24 November 2004). "THE LIFE OF MIRZA HASSAN KHAN, MOSTOFI AL MAMALEK" (PDF). Dijupuk 20 August 2011. 
  8. Mehdi Bamdad, DICTIONARY OF THE NATIONAL BIOGRAPHY OF IRAN TWELFTH, THIRTEENTH AND FOURTEENTH CENTURIES, Vol.1, pp.318-312.
  9. Mohammad Mossadegh, "Musaddiq’s Memoirs" (Jebhe, 1988: ISBN 9781870740005)


Pranala Njaba[besut | besut sumber]

  • 'Alí Rizā Awsatí (عليرضا اوسطى), Iran in the Past Three Centuries (Irān dar Se Qarn-e Goz̲ashteh - ايران در سه قرن گذشته), Volumes 1 and 2 (Paktāb Publishing - انتشارات پاکتاب, Tehran, Iran, 2003). ISBN 964-93406-6-1 (Vol. 1), ISBN 964-93406-5-3 (Vol. 2).
  • The Iran Society Journal-2005
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Mohammad Vali Khan Tonekaboni
Mahamantri Iran
1910-1911
Kang sawisé
Mohammad Vali Khan Tonekaboni
Kang sadurungé
Mohammad-Ali Ala al-Saltaneh
Mahamantri Iran
1913-1915
Kang sawisé
Hassan Pirnia
Kang sadurungé
Abdol Majid Mirza
Mahamantri Iran
1915
Kang sawisé
Abdol-Hossein Mirza Farmanfarma
Kang sadurungé
Abdol Majid Mirza
Mahamantri Iran
1917
Kang sawisé
Najaf-Qoli Samsam al-Saltaneh
Kang sadurungé
Ahmad Qavam
Mahamantri Iran
1923
Kang sawisé
Hassan Pirnia
Kang sadurungé
Mohammad-Ali Foroughi
Mahamantri Iran
1926-1927
Kang sawisé
Mehdi Qoli Hedayat
Kalungguhan ing organisasi nirbathi
Lowong
Kang pungkasan mawa sesebutan iki
Mohammad Hassan Mirza
Lurah ing Brayat Surya lan Singa Abang Iran
1927–1931
Kang sawisé
Reza Shah