Teheran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Tehran)
Jump to navigation Jump to search
Tehran
تهران
Kutha
تهران بزرگ · Teheran Magung
Towers in Tehran City at night.jpg
The Azadi Tower132px
Ferdows GardenAb-o-Atash Park
Golestan PalaceMount Tochal seen from Modarres Expressway.
Chitgar Lake132px
Official seal of Tehran
Lambang
Tehran is located in Iran
Tehran
Tehran
Tehran is located in Asia
Tehran
Tehran
Pernahé ing Iran lan Asia
Koordhinat: 35°41′21″N 51°23′20″E / 35.68917°N 51.38889°E / 35.68917; 51.38889Koordhinat: 35°41′21″N 51°23′20″E / 35.68917°N 51.38889°E / 35.68917; 51.38889
Nagara  Iran
Provinsi Teheran
Kabupatèn Teheran
Ray
Shemiranat
Dhistrik Central
Pamaréntahan
 • Walikutha Mohammad-Ali Afshani
 • City Council Chairman Mohsen Hashemi Rafsanjani
Laladan[1]
 • Urban 574 km2 (222 sq mi)
 • Métro 1.748 km2 (675 sq mi)
Élepasi[2] 900 to 1.830 m (2.952 to 6.003 ft)
Cacah warga (2018 Estimate)[3]
 • Pepadhet 11.800/km2 (31,000/sq mi)
 • Urban 8.846.782
 • Métro 14.700.000
 • Population Rank in Iran 1st
Demonym(s) Tehrani (en)
Zona wektu IRST (UTC+03:30)
 • Usum panas (DST) IRDT (UTC+04:30)
Kodhe laladan (+98) 021
Climate BSk
Situs wèb www.tehran.ir

Teheran utawa Tehran (/t[unsupported input]æn, -ˈrɑːn, ˌtə-/; Pèrsi: تهران‎‎ Tehrân [tʰehˈɾɒːn]), ya iku kutha krajané Iran lan Provinsi Teheran. Kanthi cacah wong 8.400.000 lan cacah 15 yuta ing wewengkon métropolitan kang luwih gedhé ing Teheran Magung. Teheran kuwi kutha kang paling padhet ing Iran lan Asiah pérangan Kulon[4]. Luwih saka setengah indhustri Iran manggon ing kéné. Indhustri mau ya iku prodhuksi mobil, elektronik lan piranti elektrik, gegaman, tekstil, gula, semen lan prodhuk kimia. Teheran uga pusat pangadolan karpet lan mebel misuwur. Sawijining kilang lenga ana cerak Teheran.

Teheran iku kutha kang sarat karo kauripan kang ana ing sikil pagunungan Alborz kanthi jaringan dalan tol kang ora ana tandhingané ing Asia Kulon. Teheran uga wujud hub jaringan sepur Iran. Akèh musiyum gedhé, pusat seni, komplèks pura kang ana ing Teheran. Komunitas masarakat wujud kaum Pèrsi, Azeris, Armenia, Yahudi lan Afghan. Papan ngibadah wujud masjid, gréja lan sinagoga.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Tehran[pranala mati permanèn]. Daft Logic.
  2. Tehran, Environment & Geography. Tehran.ir.
  3. Urban population: Data for Tehran County. ~97.5% of county population live in Tehran city
    Metro population: Estimate on base of census data, includes central part of Tehran province and Karaj County and Fardis from Alborz province
  4. See List of metropolitan areas in Asia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]