Mehdi Qoli Hedayat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mehdi Qoli Hedayat
Mehdi Qoli Hedayat.jpg
Prime Minister of Iran 21st
Linggih
2 June 1927 – 18 September 1933
RatuReza Shah
Kang sadurungéMostowfi ol-Mamalek
Kang sawiséMohammad-Ali Foroughi
Chief Justice of Iran
Linggih
25 April 1927 – 2 June 1927
DitanggenahReza Shah
Kang sadurungéMohammad-Ali Foroughi
Kang sawiséNasrollah Akhavi
Minister of Justice
Linggih
27 October 1907 – 21 December 1907
MahamantriAbolqasem Naser ol-Molk
Minister of Science
Acting
Linggih
17 March 1907 – 29 April 1907
MahamantriSoltan-Ali Vazir-e Afkham (Acting)
Rerincèn dhiri
Lair1863
Tehran, Iran
Pati21 Sèptèmber 1955(1955-09-21) (umur 92)
Tehran, Iran
Parté pulitikIndependent
Revival Party (1927–1930)
SisihanNaireolmolk
Anak6

Mehdi Qoli Khan Hedayat ( Pèrsi: مهدی قلی هدایت ), uga dikenal minangka Mokhber-ol Saltaneh (1863 - 21 September 1955), yaiku Perdhana Mentri Iran lan penulis sawatara buku babagan musik Iran, pendidikan modern, puisi, urusan saiki, lan paling misuwur minangka memoir miturut 6 raja pungkasan Iran.[1]

Awal urip[besut | besut sumber]

Panjenenganipun putra kaping tiga Ali Qoli Khan, Mokhber-ol Douleh I lan putu Reza Qoli Khan Hedayat[1](sejarawan periode Qajar lan direktur lembaga polytechnic pertama Iran, Dar-ol Fonun ing Teheran).

Mehdi Qoli Hedayat nampa pendidikan tradisional sing luas, kalebu kursus ing ilmu pengetahuan kulon. Taun 1878, dheweke dikirim menyang Berlin kanggo ngunjungi sekolah. Sanajan dhèwèké langsung ninggalake sekolah kasebut kanggo bimbingan pribadhi, dheweke tetep manggon ing Jerman (saka ngendi dheweke bali, fasih ing basa Jerman, ing taun 1879) minangka pengalaman formatif ing pangerten mangsa pengaruhe pengaruh kulon ing budaya Iran.

Jaman Rezā Shāh[besut | besut sumber]

Taun 1926, Mostowfi dadi perdana menteri kanggo kaping enem. Hedayat diangkat dadi Menteri Perdagangan lan ngetrapake keuntungan lan status negara; dheweke banjur milih presiden Mahkamah Agung ing sangisoré Ali Akbar Davar, Menteri Kehakiman . Hedayat ngladosi hampir enem taun setengah minangka perdana menteri kanggo Rezā Shāh Pahlavi; Perdana menteri kasebut konservatif (mbikak pondasi kediktatoran), lan dipecat nalika September 1933.

Hedayat tilar donya tanggal 21 September 1955 nalika umur 92 taun.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Barzegar, Ali (1987). "Mehdi Qoli Hedayat: a conservative of the late Qajar Era". Iranian Studies 20: 55–76. doi:10.1080/00210868708701691. 
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Mostowfi ol-Mamalek
Prime Minister of Iran
1927–1933
Kang sawisé
Mohammad-Ali Foroughi