Ahmad Qavam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ahmad Qavam
Ahmad Qavam - Q001.jpg
Prime Minister of Iran 19th
Linggih
17 July 1952 – 22 July 1952
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéMohammed Mosaddeq
Kang sawiséMohammed Mosaddeq
Linggih
28 January 1946 – 18 December 1947
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéEbrahim Hakimi
Kang sawiséMohammad-Reza Hekmat
Linggih
9 August 1942 – 15 February 1943
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéAli Soheili
Kang sawiséAli Soheili
Linggih
22 June 1922 – 15 February 1923
RatuAhmad Shah Qajar
Kang sadurungéHassan Pirnia
Kang sawiséMostowfi ol-Mamalek
Linggih
4 June 1921 – 21 January 1922
RatuAhmad Shah Qajar
Kang sadurungéZia'eddin Tabatabaee
Kang sawiséHassan Pirnia
Rerincèn dhiri
Lair2 January 1873
Tehran, Iran
Pati23 Juli 1955(1955-07-23) (umur 82)
Tehran, Iran
Parté pulitikDemocrat Party
Gayutan pulitik liyaReformers' Party (1920s)[1]

Ahmad Qavam (2 Januari 1873 - 23 Juli 1955, Pèrsi: احمد قوام ), Uga dikenal minangka Qavam os-Saltaneh ( Pèrsi: قوام السلطنه ), iku sawijining pulitikus sing dadi Perdana Menteri Iran kaping lima.

Awal Urip[besut | besut sumber]

Qavam lair ing taun 1876 kanggo kulawarga Iran sing kondhang ing Ashtian. Paklikipun, Amin Aldoleh, minangka perdhana mentri Iran. Piyambakipun njabat ing istana kerajaan Nasereddin Shah ing awal karieripun. Dhèwèké alon-alon munggah menèh, lan dijupuk judhul Ghavam al-Saltaneh nalika Revolusi Konstitusional Iran . Hasan Vothuq (uga dikenal minangka Vothuq al-Dowleh) iku kakangne. Huruf ditandatangani dening Mozaffaredin Shah kanggo nampa Revolusi Konstitusi Iran ditulis dening ghavam, sing nduweni gelar Dabir-e Hozoor (Sekretaris Swasta) nalika iku. Nyatane ghavam minangka instrumental ing Revolusi Konstitusional Iran [2]. Dheweke dadi Perdhana Mentri kaping pirang-pirang nalika loro Dinasti Qajar lan Pahlavi. Sembarang wektu mbutuhake dheweke, dheweke nampa tantangan kasebut. Dheweke main peran penting kanggo nyegah USSR saka misahake negara bagian utara Iran kaping pindho. Senadyan mangkono, sajarawan nate nyampurake perasaan bab warisane.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Abrahamian, Ervand (1982). Iran Between Two Revolutions. Princeton University Press. p. 121. ISBN 0-691-10134-5.
  • The following reference was used for the above writing: 'Alí Rizā Awsatí (عليرضا اوسطى), Iran in the Past Three Centuries (Irān dar Se Qarn-e Goz̲ashteh - ايران در سه قرن گذشته), Volumes 1 and 2 (Paktāb Publishing - انتشارات پاکتاب, Tehran, Iran, 2003). ISBN 964-93406-6-1 (Vol. 1), ISBN 964-93406-5-3 (Vol. 2).
  • A book in Persian called Dar Tir Rase Hadese, The political life of Qavam osSaltaneh. First published in Tehran, winter of 2006. Author: Hamid Shokat, ISBN 9789648897142. Published by akhtaranbook (www.akhtaranbook.com)

Sumber[besut | besut sumber]

Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Zia'eddin Tabatabaee
Prime Minister of Iran
1921–1922
Kang sawisé
Hassan Pirnia
Kang sadurungé
Hassan Pirnia
Prime Minister of Iran
1922–1923
Kang sawisé
Mostowfi ol-Mamalek
Kang sadurungé
Ali Soheili
Prime Minister of Iran
1942–1943
Kang sawisé
Ali Soheili
Kang sadurungé
Ebrahim Hakimi
Prime Minister of Iran
1946–1947
Kang sawisé
Mohammad-Reza Hekmat
Kang sadurungé
Mohammad Mossadegh
Prime Minister of Iran
1952
Kang sawisé
Mohammad Mossadegh