Ebrahim Hakimi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ebrahim Hakimi
Ebrahim Hakimi portrait.png
Prime Minister of Iran 29th
Linggih
29 December 1947 – 13 June 1948
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéMohammad-Reza Hekmat
Kang sawiséAbdolhossein Hazhir
Linggih
30 October 1945 – 28 January 1946
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéMohsen Sadr
Kang sawiséAhmad Qavam
Linggih
13 May 1945 – 6 June 1945
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéMorteza-Qoli Bayat
Kang sawiséMohsen Sadr
President of Senate
Linggih
19 August 1951 – 1 March 1957
Kang sadurungéNone
Kang sawiséHasan Taqizadeh
Rerincèn dhiri
Lair15 August 1871
Tabriz, Iran
Pati19 October 1959 (aged 88)
Tehran, Iran
Parté pulitikRevival Party (1920s)[1]
Democrat Party (1910s)[1]
AlmamaterParis University
AgamaShia Islam

Ebrahim Hakimi (15 Agustus 1871 - 19 Oktober 1959) iku sawijining negarawan Iran, sing njabat minangka perdana menteri Iran kanthi telung kesempatan.

Awal urip lan pendidikan[besut | besut sumber]

Lair ing Tabriz, Ḥakimi minangka bagéan saka "kulawarga kulawarga pengadilan sing lawas lan kondhang", sing nguber statusé nganti saiki ing abad kaping 17, "wiwit kanthi eponym saka kulawarga, Mohammad-Dāvud Khan Ḥakim" sing njabat ing pengadilan raja Safavid ( shah ) Safi ( r .   1629-1642) lan Abbas II ( r .   1642-1666)[2]Iki leluhur Ebrahim uga dadi pendiri Masjid Hakim ing Isfahan . [2]

Sawise rampung sekolah dasar lan sekolah ing Tabriz, Hakimi rawuh ing Dar ol-Fonoon ing Teheran, lan rampung sinau ing Kedokteran ing Paris .

Karir[besut | besut sumber]

Hakimi dadi doktor kerajaan kanggo Mozzafar-al-Din Shah . Panjenengané banjur dadi anggota Parlemen, lan dadi menteri kabinet kaping 17, minangka perdhana mentri telung istilah, lan minangka pidato Senat Iran.

Perdebatan kapindho minangka perdhana mentri rada telat (telung sasi) minangka Sovyet, duka amarga penolakan mau menehi konsesi minyak ing Iran Lor, ngidinake Komunis Azerbaijan kanggo ngumumake kamardikan saka Iran. Pasukan Soviet sing manggoni wilayah Lor ora gelem nampi pasukan Iran kanggo mlebu ing wilayah kasebut kanggo ngetokake pambrontakan kasebut. Hakimi nyerahake masalah kasebut menyang Dewan Keamanan PBB lan mundur saka kantor minangka protest saka tindakan Soviet ing Januari 1946.

Pati[besut | besut sumber]

Hakimi tilar donya ing Teheran nalika yuswa 88 taun.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Abrahamian, Ervand (1982). Iran Between Two Revolutions. Princeton University Press. k. 123. ISBN 0-691-10134-5. 
  2. a b Milani 2003, kk. 575-580.

Sumber[besut | besut sumber]

Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Morteza-Qoli Bayat
Prime Minister of Iran
1945
Kang sawisé
Mohsen Sadr
Kang sadurungé
Mohsen Sadr
Prime Minister of Iran
1945–1946
Kang sawisé
Ahmad Qavam
Kang sadurungé
Mohammad-Reza Hekmat
Prime Minister of Iran
1947–1948
Kang sawisé
Abdolhossein Hazhir
Sesebutan anyar President of Senate
1951–1957
Kang sawisé
Hasan Taqizadeh