Morteza-Qoli Bayat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Morteza-Qoli Bayat
Morteza-Qoli Bayat portrait.jpg
Prime Minister of Iran 28th
Linggih
25 November 1944 – 13 May 1945
RatuMohammad Reza Pahlavi
Kang sadurungéMohammad Sa'ed
Kang sawiséEbrahim Hakimi
Rerincèn dhiri
Lair1890
Arak, Iran
Pati10 Mèi 1958(1958-05-10) (umur 68)
Tehran, Iran
PakuburanNajaf, Iraq
Parté pulitikReformers' Party (1920s)[1]
AgamaShia Islam

Morteza Gholi Bayat ( Mortezā Qoli Bayāt, utawa Sahām al-Soltān, 1890-10 Mei 1958) iku Perdana Mentri Iran.

Lair ing Arak, Iran ing kulawarga kabangsawanan Irans 'kuna suku, Chieftains saka suku Bayat, kanggo Haj Abbas Qoli-Khan Saham al-Molk Araki, kang nggawé partai Demokratik Arak.

Dheweke akeh banget nalika ditemtokake dinasti Qajar . Nalika taun 1925, piyambakipun dados Menteri Keuangan wonten ing Perdhana Mentri Mohammad Ali Foroughi . Piyambakipun kapilih malih ing Parlemen Iran minangka wakil Arak.

Ing taun 1935 piyambakipun njabat minangka Menteri Keuangan wonten ing Perdana Menteri Ali Soheili .

Panjenenganipun ngenalake kabinet minangka Perdana Menteri Iran nalika taun 1944. Pamrentahane mung mung 5 wulan lan 20 dina, lan diganti dening Ebrahim Hakimi . Dheweke njabat dadi Menteri ing sawatara kesempatan liyane.

Kunjungan Charles de Gaulle menyang Iran dumadi nalika pemerintahane. Ing ngarsané Sekutu ing Iran, Teheran uga nyatakaké perang marang Jepang sajrone administrasi.

Dheweke dikubur ing Najaf, Irak .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Abrahamian, Ervand (1982). Iran Between Two Revolutions. Princeton University Press. k. 121. ISBN 0-691-10134-5. 
  • 'Alí Rizā Awsatí (عليرضا اوسطى), Iran in the Past Three Centuries (Irān dar Se Qarn-e Goz̲ashteh - ايران در سه قرن گذشته), Volumes 1 and 2 (Paktāb Publishing - انتشارات پاکتاب, Tehran, Iran, 2003). ISBN 964-93406-6-1 (Vol. 1), ISBN 964-93406-5-3 (Vol. 2).
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Mohammad Sa'ed
Prime Minister of Iran
1944–1945
Kang sawisé
Ebrahim Hakimi