Moirai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Patung tiga Moirai ing Dublin, Irlandia

Moirai (Basa Yunani: Μοῖραι) ana ing mitologi Yunani ya iku dèwi takdir kang cacahé ana telu.[1] Dewi telu mau kang ngendalikake nasib saka manungsa wiwit saka lair nganti tekan mati.[1] Ana ing mitologi Romawi dikenal dadi Parkae utawa Fata.[1]

Asal-usul[sunting | besut sumber]

Ana ing jaman kang luwih kuna, Moirai cacahe mung siji ya iku Homer,[2] ana uga kang nyebutake Moira, kang nenun benang kehidupan manungsa nalika ing laire ya iku Moira Krataia "Moira kang kuasa"[3] utawa ana uga Moirai liyane.[4] Ana ing Odyssey[5] disebutake ngenani Klôthes, utawa Penenun. Ing Delphi, takdir Kelairan lan Kematian kang disebutake.[6] Sawijining teks Eteokreta dwibasa[7] nuduhake terjemahan Yunani Ομοσαι δαπερ Ενορκίοισι (Omosai d-haper Enorkioisi, "Namun semoga dia bersumpah mengenai hal ini pada Para Penjaga Sumpah"). Ana ing basa Etokreta, iki ditulis —S|TUPRMĒRIĒIA, lan MĒRIĒIA kemungkinane ngrujuk ,arang para dewa kang déning wong Yunani kuno dikenal dadi Moirai.[1] Ana mitografer kang ngakoni yen Moirai iku anak saka Zeus kasil saka hubungane karo Ananke ("keniscyaan") utawa miturut Hesiod,[8] hubungane karo Themis utawa Nix.[8] Anane pendapat kang ngungkapake yen Moirai duwé bapak, iku nuduhake yen wong Yunani kuna gelem tumindak cukup adoh kanggo ngubah mitos supaya luwih trep karo tradisi Patrilineal (keturunan asale saka bapak).[9] Klaim ngenani patrilineal dhewe ora bisa dita,pa déning Aiskhilos, Herodotos, utawa Plato.[1] Akeh versi ngenani Moirai kang uga ana ing mitologi Éropah liyane.[1] Moirai dimungkinake ana gegayutane karo Norns, dewi takdir kang uuga menenun, saka mitologi Nordik lan dewi Laima saka Baltik.[1]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)mapyourinfo.com
  2. ^ Homer, Iliad (xxiv.209)
  3. ^ Homer, Iliad (xvi.334)
  4. ^ Homer, Iliad (xxiv.49)
  5. ^ Homer, Odyssey (vii.197)
  6. ^ Kerenyi 1951:32.
  7. ^ Tulisan dari Delphinion di Dreros, diterbitkan oleh Henri van Effenterre dalam Bulletin de Correspondance Hellénique 70 (1946:602f); tulisan aslinya telah lenyap: on-line text.
  8. ^ a b Hesiod, Theogonia, 904.
  9. ^ "Zeus secara jelas telah mengasimilasi para dewi penenun ini, dan menjadikan mereka sebagai putri-putrinya. Meskipun itu hanya ada pada beberapa sumber, karena Zeus juga bahkan terikat oleh Takdir", jelas Ruck dan Staples (1994:57).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Moirai&oldid=998031"