Mochtar Lubis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Mochtar Lubis, lair ing Padang, Sumatra Kulon, 7 Maret 1922, satunggiling sastrawan Indonésia mantan wartawan ingkang ndèrèk ngadegaken LKBN Antara. Naté mimpin Harian Indonesia Raya wiwit taun 1951 ngatos koran kala wau dipun larang terbit ing taun 1974. Amargi seratan-seratanipun ing koran kasebat, piyambakipun lajeng dipun kunjara salami sedasa taun (1956-66) déning Pamaréntah Orde Lama. Wiwit taun 1966, piyambakipun mimpin kalawarti sastra Horison. Mochtar Lubis minangka Ketua Yayasan Indonesia naté nampi Penghargaan Magsaysay saking Pamréntah Filipina (1958), Pena Emas saking World Federation of Editor and Publisher (1967), lan Hadiah Sastra Chairil Anwar (1992) saking Dewan Kesenian Jakarta. Piyambakipun naté dados Presidhèn Press Foundation of Asia, anggota Dewan Pimpinan International Association for Cultural Freedom (organisasi CIA), lan anggota Federation Mondial pour le Etudes sur le Futur.

Karya[sunting | sunting sumber]

Kumpulan crita cekak lan novel-novel[sunting | sunting sumber]

  • Si Jamal dan Cerita-cerita Lain (1951),
  • Perempuan ( 1956); pikantuk Hadiah Sastra Nasional BMKN 1955-56 ), * Kuli Kontrak (1982),
  • Bromocorah (1983),
  • Tak Ada Esok (1951),
  • Jalan Tak Ada Ujung (1952; pikantuk Hadiah Sastra Nasional BMKN 1952),
  • Tanah Gersang (1966),
  • Senja di Jakarta (1970),
  • Harimau! Harimau! (1975; pikantuk hadiah Yayasan Buku Utama Departemen P & K 1975),
  • Maut dan Cinta (1977).

Karya-karya kang diterjemahake[sunting | sunting sumber]

  • Tiga Cerita dari Negeri Dolar (1950; John Steinbeck, Upton Sinclair, John Russel),
  • Orang Kaya (1950; F. Scott Fitzgerald),
  • Yakin (1950; Irwin Shaw), Kisah-kisah dari Eropah (1952), dan Cerita dari Tiongkok (1953).

Karya bab Mochtar Lubis[sunting | sunting sumber]

  • M.S. Hutagalung, Jalan Tak Ada Ujung Mochtar Lubis (1963)
  • Henri Chambert-Loir, Mochtar Lubis, une vision del'Indesie Contemporaine (diseertasi, Paris, 1974)
  • David T. Hill, Mochtar Lubis: Author, Editor, and Political Actor (disertasi, Canberra, 1989)

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mochtar_Lubis&oldid=812356"