Mochtar Lubis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Mochtar Lubis, lair ing Padang, Sumatra Kulon, 7 Maret 1922, satunggiling sastrawan Indonésia mantan wartawan ingkang ndèrèk ngadegaken LKBN Antara. Naté mimpin Harian Indonesia Raya wiwit taun 1951 ngatos koran kala wau dipun larang terbit ing taun 1974. Amargi seratan-seratanipun ing koran kasebat, piyambakipun lajeng dipun kunjara salami sedasa taun (1956-66) déning Pamaréntah Orde Lama. Wiwit taun 1966, piyambakipun mimpin kalawarti sastra Horison. Mochtar Lubis minangka Ketua Yayasan Indonesia naté nampi Penghargaan Magsaysay saking Pamaréntah Filipina (1958), Pena Emas saking World Federation of Editor and Publisher (1967), lan Hadiah Sastra Chairil Anwar (1992) saking Dewan Kesenian Jakarta. Piyambakipun naté dados Presidhèn Press Foundation of Asia, anggota Dewan Pimpinan International Association for Cultural Freedom (organisasi CIA), lan anggota Federation Mondial pour le Etudes sur le Futur.

Karya[besut | besut sumber]

Kumpulan carita cekak lan novel-novel[besut | besut sumber]

  • Si Jamal dan Cerita-carita Lain (1951),
  • Perempuan ( 1956); pikantuk Hadiah Sastra Nasional BMKN 1955-56 ), * Kuli Kontrak (1982),
  • Bromocorah (1983),
  • Tak Ada Esok (1951),
  • Jalan Tak Ada Ujung (1952; pikantuk Hadiah Sastra Nasional BMKN 1952),
  • Tanah Gersang (1966),
  • Senja di Jakarta (1970),
  • Harimau! Harimau! (1975; pikantuk hadiah Yayasan Buku Utama Departemen P & K 1975),
  • Maut dan Cinta (1977).

Karya-karya kang diterjemahake[besut | besut sumber]

  • Tiga Cerita dari Negeri Dolar (1950; John Steinbeck, Upton Sinclair, John Russel),
  • Orang Kaya (1950; F. Scott Fitzgerald),
  • Yakin (1950; Irwin Shaw), Kisah-kisah dari Éropah (1952), dan Cerita dari Tiongkok (1953).

Karya bab Mochtar Lubis[besut | besut sumber]

  • M.S. Hutagalung, Jalan Tak Ada Ujung Mochtar Lubis (1963)
  • Henri Chambert-Loir, Mochtar Lubis, une vision del'Indesie Contemporaine (diseertasi, Paris, 1974)
  • David T. Hill, Mochtar Lubis: Author, Editor, and Political Actor (disertasi, Canberra, 1989)

Ugi Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mochtar_Lubis&oldid=1104677"