Minamoto no Yoshitsune

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kotak info Samurai Minamoto no Yoshitsune (源 義経 utawi 源 義經?) (1159-15 Juni 1189) inggih punika samurai klan Minamoto ing pungkasan jaman Heian ingkang asalipun saking klan Kawachi Genji. Yoshitsune inggih punika adik sanès ibu saking pendiri Keshogunan Kamakura, Minamoto no Yoritomo. Asma aliasnipun ya iku Kurō Yoshitsune. Yoshitsune dipunlahirakn dados Ushiwakamaru, putra kaping 9 saking kepala klan Kawachi Genji namanipun Minamèoto no Yoshitomo. Saksampunè ayahipun terbunuh ing Pemberontakan Heiji lawan Taira no Kiyomori, Ushiwakamaru dipuntitipaken ing kuil Kurama. Kajeng piyambakipun dipunpindahakèn ing Hiraizumi ing Mutsu, lan dipuntitipaken dateng Fujiwara no Hidehira ingkang njabat kepala klan Ōshū Fujiwara sisan penguasa Mutsu. Manawi makaten, kakak tertua Yoshitsune, Yoritomo lajèng mimpin perlawanan kanggé nggulingkan klan Taira ingkang dipunsebat Pemberontakan jaman Jishō-Jūei (Perang Genpei). Saksampunè diwasa, Yoshitsune gabung mbantu Yoritomo, dipunwiwiti saking Pertempuran Ichi-no-Tani, Pertempuran Yashima, hingga akhirnya klan Minamoto berhasil nghancurakèn armada klan Taira dalam Pertempuran Dan-no-ura. Manawi berjasa ageng minangka pemimpin perang, Yoshitsune boten diparingi penghargaan ingkang pantas déning Yoritomo, lan sapérangan wewengkon kekuasaanipun dipunrampas. Yoshitsune dipunanggep ningsli sikap memberontak prsmils dipuncap dados musuh kaisar lan dados buronan ing sadaya nagari. Ing pelarianipun, Yoshitsune nyuwun perlindungan klan Ōshū Fujiwara ingkang naté membesarka. Fujiwara no Yasuhira asilipun dipundésak Yoritomo supados nangkap Yoshitsune. Yasuhira nyerang Yoshitsune ingkang nembé wonten ing Koromogawa no tachi (sapunika wonten ing kutha Ōshū, Prefektur Iwate). Yoshitsune ingkang sampun terkepung pungkasaning bunuh diri. Kematian Yoshitsune nampi kathah simpati saking kathah tiyang. Saking kisah Yoshitsune dipuntepang istilah Hōgan biiki (判官贔屓?) ing punika ungkapan simpati tiyang Jepang kaliyan pihak ingkang kalah (istilah punika boten diwaos Han-gan biiki). Hōgan inggih punika kalungguhan ingkang dipunparingake kaisar dateng Yoshitsune, manawi hiiki punika "simpati" utawi "melindungi". Ungkapan ipunika kirang langkung berarti, "Pihak ingkang lemah kaliyan alasan piyambakipun lemah, mila kathah tiyang ingkang bersimpati.[1]"

Silsilah[besut | besut sumber]

Gambar:Yoshitune kubiarai ido 1.jpg
Sumur yang menurut legenda airnya dipakai mencuci potongan kepala Yoshitsune

Pengikut Yoshitsune[besut | besut sumber]

Duel antara Yoshitsune dan Benkei di atas Kreteg Gojō (karya Utagawa Kuniyoshi)

Legenda dan mitos[besut | besut sumber]

Yoshitsune dan Benkei, lukisan ukiyo-e karya Yoshitoshi Tsukioka dari jaman Meiji

Legenda Jengis Khan inggih punika Yoshitsune dipundamel tiyang Jepang ingkang wiwit ningali ing utara ing jaman Edo. Ing wekdal punika ugi beredar carita palsu babagan Kaisar Qianlong asal Dinasti Qing ingkang ngaku "nenek moyangnya inggih punika keturunan klan Minamoto, namanipun Yoshitsune. Aksara kanji kanggé 'Qing' asalipun saking aksara kanji ingkang dipun-ginakaken kanggé nyerat asma Kaisar Seiwa." Langkug tebih malih miturut dokumen palsu ingkang irah-irahanipun Kinshi Beppon (Buku Lain Sajarah Dinasti Jin) ing punika karangan tiyang Jepang,[2] Minamoto no Yoshitsune merupakan salah satu jenderal Dinasti Jin.

Budaya populer[besut | besut sumber]

Manga[besut | besut sumber]

Drama televisi[besut | besut sumber]

Kikugorō Onoe VII minangka Yoshitsune
  • Shin-Heike Monogatari, Taiga drama NHK (1972)
Tarō Shigaki minangka Yoshitsune
  • Kusa Moeru, Taiga drama NHK (1979)
Kunihiro Tomoyuki minangka Yoshitsune
  • Musashibō Benkei, NHK (1986)
Kawano Tarō minangka Yoshitsune
  • Minamoto no Yoshitsune, TBS (1990)
Higashiyama Noriyuki sebagai Yoshitsune
  • Minamoto no Yoshitsune, NTV (1991)
Nomura Hironobu minangka Yoshitsune
  • Homuratatsu, Taiga drama NHK (Juli 1993-Maret 1994)
Nomura Hironobu minangka Yoshitsune
  • Yoshitsune Taiga drama NHK (2005)
Hideaki Takizawa minangka Yoshitsune, Ryunosuke Kamiki sebagai Ushiwaka

Film[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Hōgan biiki". Hatena. Dijupuk 21 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ "Yoshitsune=Jenghis Khan: densetsu o ou (義経=ジンギスカン伝説を追う)". Osaka Prefectural Nakanoshima Library. Dijupuk 21 Maret.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Hishinuma Kazunori (菱沼一憲), Minamoto no Yoshitsune no Kassen to Senryaku: sono Densetsu to Kyozō (源義経の合戦と戦略 その伝説と虚像), Kadokawa Sensho, 2005, ISBN 404703374X
  • Kadokawa Genyoshi (角川源義) dan Takada Minoru (高田実), Minamoto no Yoshitsune, Kadokawa Shinsho, 1966.
  • Takahashi Tomio (高橋富雄), Yoshitsune Densetsu: Rekishi no Kyojitsu (義経伝説 歴史の虚実), Chūokō Shinsho, 1966.
  • Gomi Fumihiko (五味文彦), Minamoto no Yoshitsune, Iwanami Shinsho, 2004, ISBN 400430914-X

Pranala njaba[besut | besut sumber]