Kaisar Qianlong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Qianlong nalika isih enom

Kaisar Qianlong (Chinese: 乾隆帝, pinyin: Qiánlóngdì, Wade-Giles: Ch'ien-lung Ti, Mongolian: Tengeriin Tetgesen Khaan, Manchu: Abkai Wehiyehe, Tibetan: lha skyong rgyal po, 25 September 17117 February 1799) lairkanthi jeneg Hongli ik kaisar bangsa Manchu, Dinasti Qing kapapat kang mrintah Tiongkok. Qianlong iku putra kapapat saka Kaisar Yongzheng. Dhèwèké mrintah wiwit 11 Oktober 1736 tumekan 7 Februari 1795, nalika tanggal 8 Februari Qianlong pensiun saka kekaisaran banjur diganti déning anake, Kaisar Jiaqing.[1] Dhèwèké pensiun amarga pakewuh karo leluhure, Kaisar Kangxi kangmrintah 61 taun suwene. Nalika dhèwèké pensiun nanging tetep mimpin kekaisaran nganti taun 1799, amarga mati. Nalika diprintah Kaisar Qianlong Tiongkong maju kauripane.

Kaisar Qianlong umure dawa nganti 89 taun. Ing sejarah dhèwèké dadi kaisar kang uripe paling suwe. Dhèwèké nalika isih cilik wis asring melu latian dolanan panah karo numpak jaran. Dhèwèké asring melu lomba manah ing kerajaan. Naliak umur 80 taun dhèwèké isih asring dolanan panah karo numpak jaran. Saliyane iku dhèwèké uga asring luga-lunga kanggo ngilangake strese. Dhèwèké uga seneng nulis puisi, ana 1300 buku kang wis ditulis.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Qianlong&oldid=1079264"