Kaisar Yongzheng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Yongzheng

Kaisar Yongzheng (Chinese: 雍正帝; pinyin: yōngzhèngdì, Manchu: Hūwaliyasun Tob, Mongol:Nairalt Töv Khaan; lair 13 Dhésèmber 1678 – mati 8 Oktober 1735 nalika umur 56 taun), lair kanthi jeneng Yinzhen (Chinese: 胤禛; pinyin: yìnzhēn) iku kaisar saka bangsa Manchu kalima saka Dinasti Qing, lan dadi Kaisar Qing katelu kang mimipin Tiongkok.Dhèwèké mimpin Tiongkok wiwit taun 1722 nganti 1735.

Yongzheng iku pemimpin kang seneng kerja, dhèwèké duwé pepinginan arep gawé pamremntahan kang apik, jujur, lan ngetokake dhuwek sasithik-sithike. Saka carita, Yongzheng anggoné dadi kaisar iku kanthi cara meksa lan perang. Yongzhengmati taun 1735. Nalika dipimpin Yongzheng, dhèwèké nerusaké kamakmuran Dinasti Qing, nerusaké angone mungsuhi korupsi, lan ngrapekake cathetan ékonomi karajan.

Nalika pamaréntahan Kaisar Yangzheng uga yasa kuil kang gedhé, aran Kuil Lama. Wiwitane kuil iki digunakaké omah déning Pangeran Yong, anake Kaisar Yongzheng, banjur malih dadi kuil nalika digunakaké para biksu saka Tibet. Ing Kuil iku uga disimpen pethi matine Kaisar Yongzheng, kanggo ngurmati lelabuhané.[1]

Ana carita yèn nyebutake Kaisar Yongzheng kepéngin umuré dawa, mangka dhèwèké ngutus para tabib gawé obat kanga arane Xian Dan, utawa diarani obat déwa. Nanging saya suwé dhèwèké malah keracunan banjur mati.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]