Masakan Austria

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Masakan Austria (Österreichische Küche) inggih punika jinis kulinèr kas Austria lan kathah dipunpéngaruhi kaliyan kulinèr Kekaisaran Austro-Hongaria ing jaman biyèn[1]. sanèsipun punika kathah ugi prabawa-prabawa saking masakan négari-négari sanès kados ta Italia, Hongaria, Jerman lan négara-négara Balkan ingkang ndamél masakan Austria dados unik lan gadhah prabawa ing Èropa [2].

salah satunggaling masakan ingkang misuwur inggih punika Wiener Schnitzel, dipunngendikaaken mlebet saking Milan, Italia ing abad kaping 16.

Masakan Austria dipunasosiasiken kaliyan masakan saking wewengkon kutha krajan, masakan Wina, sanèsipun saking variasi masakan-masakan laladan.

Masakan kaloka dari Vienna[besut | besut sumber]

  • Rindsuppe (sup daging sapi) sup jernih kaliyan warni keemasan.
  • Tafelspitz, daging sapi ingkang dipungodhok ing kaldu, lan dipunsajaiken kaliyan saus apel lan lobak.
  • Gulasch, hotpot ingkang sami kaliyan pörkölt saking Hongaria-Masakan punika dipunmadhang kaliyan rolls, roti utawi pangsit ("Semmelknödel").
  • Beuschel, daging cincang ingkang kadamel saking paru lan hati sapi mudi.
  • Liptauer, selai keju pedes ingkang dioleske ing roti.
  • Selchfleisch, daging beluk ingkang sampun dimasak kaliyan Sauerkraut lan pangsit.
  • Powidl, selai kentel lan pedes ingkang kadamel saking buah plum.
  • Apfelstrudel, kue (strudel) isi apel
  • Topfenstrudel, strudel krim keju.
  • Palatschinken, panekuk ingkang arupa kaliyan Crêpes Perancis, diisi kaliyan selai, gendhis lan sanèsipun.
  • Kaiserschmarrn, panekuk ingkang gadhah tekstur lembut ingkang kadamel saking adonan tepung lan ndok ingkang kacepeng kaliyan olesan mentega, lajeng dipunmadhang kaliyan saus cranberry.
  • Germknödel, pangsit ingkang kadamel saking adonan tepung ingkang kacampur kaliyan biji poppy lan gendhis, kaisi kaliyan selai plum pedes lan lelehan mentega ing inggil, lajeng dipunsajiken kaliyan krim vanila.

Daging[besut | besut sumber]

Daging ingkang kathah dipunkonsumsi warga Austria inggih punika daging babi, sapi lan pitik. Masakan Wiener Schnitzel tuladhané, kadamel saking daging anak lembu. ing kuliner Austria, sadaya pérangan daging babi dipuginakaken, kagolong moncong lan samparanipun. Tukang daging Austria ngetok daging kanthi mliginipun kanggé ngasilaken pérangan-pérangan katamtu, tuladhané "Tafelspitz" (daging sapi), lan "Fledermaus" (daging babi), ingkang dipunparingi asma amargi bentukipun sami kaliyan kelelawar. Masakan Austria ngginakaken kathah jinis sosis, kados ta "Frankfurter", "Debreziner", utawi "Burnwurst", "Blunzn" ingkang kadamel saking getih babi lan "Grüne Würstl" ingkang warninipun ijem. Sosis mau ijem amargi dipungaringaken lan dipunkonsumsi kanthi cara dipunrebus. ing Austria, bacon dipunparingi asma Speck, lan saged dipunasep, diasinaken, dibumbui lan sanèsipun.

Kasil Buruan[besut | besut sumber]

Austria gadhah tradisi mbebedag ingkang sampun lami. kéwan-kéwan kasil buruan ingggih punika dados makaten. Masakan kasil buruan dipunsajiaken ing restoran-restoran ing musim palastra bersaman jangan-janganan lan woh-wohan musiman.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]