Marie-Claire Barth

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marie-Claire Barth.jpg

Marie-Claire Barth, lair kanti jeneng Marie-Claire Frommel, ya iku pawongan teolog Swiss kang pernah duwé tugas ing Indonesia. jeneng Barth kang disandangé yaku jeneng kulawarga bojoné Christoph Barth kang uga pawongan teolog Perjanjian Lama, anak sulung teolog Protèstan kondhang dunya Karl Barth.

Latar belakang[besut | besut sumber]

Marie-Claire dilahiraké nalika 20 Fèbruari 1927 ing Jenewa, sianu teologi ing Jenewa lan Zürich, Swiss.

Pekerjaan[besut | besut sumber]

Déwéké awal-walé kerja suwéné rong taun miangka sekretaris saka Gerakan Mahasiswa Kristen lan banjur minnagka penerjemah ing Dewan Gréja-gréja se-Dunya. Sawentara kerja ing kana, pawongan ngandani kanggo nglamar marang Basel Mission amarga ing organisasi iku kecakapan lan kesenengané nyinaoni Alkitab bakal berguna banget. Ing wektu iku kang bebarengan, Sekretaris Jenderal Dewan Gréja-gréja ing Indonesia (saiki PGI), lagi golèk pawongan kanggo mbantu Gerakan Mahasiswa Kristen Indonesia lan nyebutaké jeneng Marie-Claire. Basel Mission nyetujoni kanggo lan njurung proyek iki. Amerga iku, nalika 1956 Basel Mission ngutus marang Jakarta, Indonesia, minangka misionaris. Awit iku Indonesia dadi tanah airé kang kapindho.

Pelayanan ing Indonesia[besut | besut sumber]

Ing Jakarta, Marie-Claire ketemu kro Christoph Barth kang wektu iku mulang minangka dhosèn Perjanjian Lama ing Sekolah Tinggi Teologi Jakarta. Déwéké banjur nikah.

Ing Indonesia, Marie-Claire akèh nekani pemimpin-pemimpin gréja lan njelasaké wigatiné pelayanan kang dilakokaké déning GMKI. Déwéké akèh ngembangaké program-program kepemimpinan lan bahan-bahan pendalaman Alkitab, meditasi lan doa syafaat. Ing STT Jakarta dhèwèké mbantu bojoné mulang "Perjanjian Lama".

Balèk marang Éropah[besut | besut sumber]

Tahun 1965 Marie-Claire Barth lan kulawargané balèk marang Éropah. Christoph, bojoné, mulang ing Universitas Mainz ing Jerman. Sanajan mangkono pelayanan Marie-Claire tumrap bangsa Indonesia tetep nerusaké liwat pelayanané tumrap komunitas Kristen Indonesia (Perki) lan perawat Indonesia kang kerja ing Jerman.

Nalika 1979 kuawarga Barth balik marang Basel, lan Marie-Claire kerja minangka sekretaris ing jero nagari ing Basel Mission.[1]

Pelayanan sekarang[besut | besut sumber]

Sawisé Christoph mati nalika 1986, Marie-Claire balék nglayani ing Indonesia sanajan ora sajeroning wujud pelayanan penuh kaya ta sedurungé. Saben taun déwéné teka marang Indonesia suwéné 3 nganti 4 wulan kanggo mulang ing STT-GKE ing Banjarmasin, Kalimantan Selatan, lan pira-pira seminari liyané ing Indonesia Timur (STT Tentena lan STT Abepura), mligi sajeroning ngembangaké potensi kepemimpinan kaum perempuan ing gréja lan sajeroning pendhidhikan teologi.

Nganti siki, sawisé nglayani ing babagan pendhidhikan teologi suwéné punjul 50 taun, Marie-Claire Barth isih aktif nulis bahan-bahan pendalaman Alkitab lan tafsiran Alkitab sajeroning basa Indonesia, nulis babagan teologi feminis, lan nerjemahaké teks-teks teologi (mligi karya Karl Barth, mertuané) sarta nulis biografi babagan sejumlah tokoh wédok Kristen Indonesia.

Bibliografi[besut | besut sumber]

Ing ngusor iki ya iku sapérangan saka buku-buku kang pernah ditulisé:

  • God with Us: A Theological Introduction to the Old Testament, ditulis karo Christoph Barth
  • Tafsiran Yesaya 40-55
  • Tafsiran Yesaya 56-66
  • Tafsiran Mazmur, ditulis bareng B.A. Pareira
  • Hati Allah Bagaikan Hati Seorang Ibu: Pengantar ing Teologi Feminis
  • Doa-doa Wong wédok
  • Teologi Perjanjian Lama, ditulis bareng Christoph Barth[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]