Juru rawat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Perawat)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perawat Thailand ing Griya Sakit Umum Na Wa

Juru rawat (basa Latin: Nutrix) ingkang tegesipun ngrawat utawi ngopèni. Perawat punika profèsi ingkang dipunkhususaken dhumateng perawatan individu, kulawarga, lan masarakat saéngga saged nggayuh, ngreksa, utawi mulihaken kaséhatan ingkang optimal lan kualitas gesang saking miyos dumugi pejah.

Juru rawatnyambut damel salebetipun manéka spesialisasi ageng, nyambut damel kanthi mandhiri lan minangka péranganing satunggiling tim kanggé mbiji, ngrencanakaken, ngetrepaken lan ngévaluasi perawatan. Èlmu Kaperawatan inggih punika babagan kawruh ingkang dipunyasa adhedasar sumbang sih saking èlmuwan kaperawatan langkung peer-review jurnal èlmiah lan praktik ingkang dipunbuktèkaken mawa basis. Puniki wujud babagan ingkang dinamis praktik lan panlitèn ingkang adhedasar salebetipun budaya kontèmporèr lan kakuwatosan puniku piyambak kanthi mainstream (arus utami) saé lan subkultur kapinggiraken kanggé maringi perawatan budaya paling sènsitif lan kompetèn.

Florence Nightingale punika pelopor parawatan modhèren, panulis lan ahli statistik. Panjenenganipun dipuntepangi mawi nama Widadari mawi lampu (The Lady With The Lamp) amargi yasa-jysanipun ingkang tanpa ngertos ajrih ngempalaken kurban perang nalika perang Krim, ing tanjung Krim, Rusia.

Priksani ugi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]