Mansaf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mansaf
Traditional Mansaf served on flatbread.jpg
AjanganMeal
Panggonan asalJordan
Tlatah utawa prajaLevant and Arabia
Woworan pokoklamb, jameed, rice or bulgur, shrak bread
Buku masakan: Mansaf  Médhia: Mansaf

Mansaf ( Arab: منسف‎‎ ) yaiku panganan tradisional Arab sing digawé saka daging domba sing dimasak ing saos garing sing diolah lan disaji nganggo sega utawa bulgur .[1]

Iki minangka panganan sing kawentar sing dipangan ing saindenging Levant. Iki dianggep minangka sajian nasional Jordan, lan uga bisa ditemokake ing Irak, Suriah lan Arab Saudi,[2] uga Palestina lan Israel . Jeneng sajian kasebut asale saka "tray gedhe" utawa "sajian gedhe".[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Bedouin mansaf asli iki ngalami owah-owahan wigati ing abad kaping-20. Panganan kasebut asal mula digawé karo daging (unta utawa wedhus), duduh kaldu daging utawa lenga samin (clarified butter) lan roti.[4] Sasampunipun olahan beras ing sisih lor Yordania ing taun 1920-an, beras mbaka sithik diaplikake menyang sajinan, wiwitan dicampur karo bulgur, lan mengko, dhewe, nganti sajian wis entuk inkarnasi modern adhedhasar beras putih. Kajaba iku, saos jamid minangka pangembangan anyar, amarga para Baduy ora sejarah nyadhari jamid ing sajian sing dimasak nganti jaman modern.[5]

Wacan luwih jangkep[besut | besut sumber]

  • Ensiklopedia Warisan Jordan / vol. 1–5: Rox Bin Za'id Al-Uzaizi.
  • Sejarah budaya ing Yordania sajrone jaman Mamluk ing 1250-1515 . Profesor Yousef Ghawanmeh. 1979, Persatuan Koperasi Pekerja mencet. Amman, Yordania. 1982, Universitas Yarmouk . Irbid, Yordania. 1986, Kementrian Budaya lan Pemuda. Amman, Yordania. 1992, Universitas Yordania . Amman, Yordania.
  • Howell, Sally 2003. "Modernisasi Mansaf: konteks Konsumsi Naskah Nasional Yordania", Pangan lan Makanan, 11: 215–243

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Jordanian cuisine". kinghussein.gov.jo. kinghussein.gov.jo. 2010-02-04. Retrieved 2016-04-19.
  2. Alan Davidson (2014). Tom Jaine (ed.). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. p. 434. ISBN 9780199677337. Retrieved 14 April 2020.
  3. Ghillie Basan (30 September 2007). Middle Eastern Kitchen. Hippocrene Books. pp. 70–. ISBN 978-0-7818-1190-3. Retrieved 23 July 2012.
  4. Joseph Andoni Massad (1998). Identifying the nation: the juridical and military bases of Jordanian national identity. Columbia University. p. 233.
  5. Joseph Andoni Massad (2001). Colonial Effects: The Making of National Identity in Jordan. Columbia University Press. pp. 316–. ISBN 978-0-231-12323-5. Retrieved 23 July 2012.