Mamut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mamut
Kalamangsa: Awal Pliocene tekan Holocene
Mammoth-ZOO.Dvur.Kralove.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Proboscidea
Famili: Elephantidae
Génus: Mammuthus
Brookes, 1828
Species


Mamut iku génus gajah purba sing wis cures. Ukuran awaké luwih gedhé tinimbang gajah normal sing ana ing donya saiki. Gadhingé nglingker mbentuk kurva arah mlebu lan, ing spésies lor, kanthi rambut dawa. Mamut urip ing epos Pleistocene wiwit 1,6 yuta taun kapungkur tekan watara 10.000 taun kapungkur. Tembung mamut asalé saka basa Rusia мамонт.

Ana kasalahpahaman yèn mamut luwih gedhé tinimbang gajah. Spesies gedhé dhéwé mamut sing dingertèni, Mammoth Imperial California, duwé dhuwur geger sakurang-kurangé 5 mèter. Mamut lumrahé duwé bobot 6-8 ton, nanging mamut lanang sing gedhé bobotébisa tekan 12 ton. Gadhing mamut dawané 3,3 mèter tinemu ing lor Lincoln, Illinois taun 2005. Sabagéyan gedhé spésies mamut duwé ukuran sapadha gedhé Gajah Asia modhèren.

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wacan terusan[besut | besut sumber]

  • Lister, Adrian; Bahn, Paul. Mammoths. London: MacMillan, 1994 (ISBN 0-02-572985-3).
  • Martin, Paul S. Twilight of the mammoths: Ice Age extinctions and the rewilding of America. Berkeley: University of California Press, 2005 (ISBN 0-520-23141-4).
  • Stone, Richard. Mammonths: The resurrection of an Ice Age giant. London: Fourth Estate, 2001 (ISBN 1-84115-518-7)
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.