Pulo Macquarie

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Macquarie Island)
Pulo Macquarie, salah satunggaling situs warisan donya UNESCO
Sana Warisan Donya UNESCO
Pulau Macquarie
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Jinis Alam
Wewaton vii, viii
Rujukan 629
Tlatah UNESCO Asia-Pasifik
Sujarah prasasti
Prasasti 1997 (Sési ke-21)

Pulo Macquarie inggih punika salah sawijining pulo ingkang dumunung ing Samudra Selatan, sakitar sadengah perjalanan saking Australia tumuju ing Antartika. Pulo punika dipunkelola déning Nagara Bagéyan Tasmania, Australia.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pulo Macquarie kanthi boten sengaja dipunpanggihaken déning Frederick Hasselborough nalika 1810 nalika piyambakipun saweg pados lahan perburuan anjing laut. Piyambakipun lajeng ngeklaim pulo punika kagunganipun [[[Britania Raya]] lan mlebetaken ing salebeting laladan jajan New South Wales. Pulo punika dipunsukani nama sabibaripun Lachlan Macquarie, gubernur kolonial ingkang dipunanggep minangka sang panemu bawana Australia. Saking paréntah Alexander I saking Rusia, Fabian Gottlieb von Bellingshausen njajahi pulopunika nalika 28 November 1820 lan ngrantam peta Pulo Macquarie ingkang kapisanan. Ing mrika piyambakipun nuker "rum]" lan tetedhan kanthi manéka jinis kéwan asli saking papan punika.[2]

Nalika taun 1890, New South Wales ngalihaken kakuwasanipun Pulo Macquarie dhumateng Tasmania ingkang lajeng nyéwakaken dhumateng Joseph Hatch nalika taun 1902 - 1920. Nalika ing taun 1911 - 1915, sawijining pangkalan lan stasiun meteorologi saged nindakaken operasi ing papan punika saperlu kapentingan Ekspedisi Antartik Australasia. Pulo punika lajeng dipuntetepaken minangka suaka margasatwa nalika 1933. Nalika ing 26 Desember 1947, kakuwasaan pulo punika pindhah malih dhumateng Australia minangka bagéyan saking bagéyan administrasi Teritori Antartik Australia. Markas Ekspedisi Riset Antartik Nasional Australia (ANARE) dipundhirikaken ing pulo punika nalika tanggal 25 Mei 1948.[3]

Pulau Macquarie — sapunika kalebet ing salebeting wewengkon Nagara Bagéyan Tasmania — dipuntetepaken minangka cagar alam nalika taun 1978 lan nalika taun 1997 minangka Situs Warisan Donya UNESCO.[4]

Nalika 23 Desember 2004, lindhu kanthi kekiyatan 8,1 (skala Richter) kadadosan ing pulo punika, ananging boten ngantos wonten karisakan ageng. Teori bilih bebeya kasebut minangka awal saking lindhu Samudra Hindia 2004 dipuntentang déning saperangan ageng pakar seismologi.

Geografi[besut | besut sumber]

Koordinat Pulo Macquarie inggih punika 54°37' LS 158°51' BT, nedahaken titik paling kidul Persemakmuran Australia.[5]

Wewengkon pulo punika jembaripun 128 km² kanthi dawa 34 km lan amba 5 km.

Demografi[besut | besut sumber]

Ingkang dados penghuni wonten ing pulo punika namung anggota-anggota ANARE kanthi cacah 20 - 40 tiyang ingkang dumunung ing sawijning pangkalan tetep salama setunggal taun utuh.[6]

Fauna[besut | besut sumber]

Fauna wonten ing Pulo Macquarie antawisipun inggih punika anjing laut, pinguin lan kelinci. Pulo punika dipunnyatakaken bebas saking kucing feral nalika taun 2002.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Macquarie&oldid=1065022"