Lukisan Koréa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lukisan Gunung Geumgang karya Jeong Seon (1734)
Lukisan macan lan manuk magpie.

Lukisan Koréa ya iku jinis lukisan tradisional kang dilukis kanthi gaya lukis Koréa.[1][2].

Lukisan tradisional Koréa bisa dikategorekake dadi 20 nganti 30 jinis adhedhasar teknik utawa gaya nglukise. Salah siji genre yang paling misuwur ya iku minhwa, gaya lukisan rakyat.[2].

Lukisan sesawangan ya iku salah siji tema kang paling umum [2] saliyané tema kéwan, kembang-kembang, panguripan saben sinane lan religius (Buda, Konfusianisme, Taoisme, Shamanisme).[2].

Tema[besut | besut sumber]

Kanggo kéwan, macan minangka pilihan kang paling akèh dilkis déning pelukis, déné kanggo religius, warna-warna saka gambar déwa Tao, wong-wong suci, Buda, déwa gunung lan raja naga.[2] Wong Koréa seneng macan lan dianggep kéwan kang lulut, lucu lan bodho.[2] Akèh lukisan macan kang digabungake bareng tema religius ya iku bareng lukisan déwa-déwa. Tuladhané ing kapercayan Shamanisme Koréa, macan ya iku ingon-ingoane déwa gunung kang manutan.[2] Macan uga kerep dilukis bebarengan karokewan liyané kaya ta manuk magpie, pitik lan singa.[2].

Lukisan kanthi tema Taoisme nggambarake déwa-déwa minangka simbol harmoni alam kang duwé panguripan abadi. Lukisan kaya iki dianggep bisa gawa kabekjan lan kasarasan tumrap kang duwé, ing antarané lukisan déwa gunung (sansin-do) lan raja naga kang dilukis adhedhasar kepercayan Shamanisme, legenda Dangun lan raja naga. Lukisan déwa gunung nglukisake wong tuwa kang jengote putih numpaki macan, déné lukisan raja naga nglukisake sawijiing naga mabur ing antane awan lan laut.[2] Raja naga minangka wujud Raja Munmu saka kraton Silla Bersatu kang dikubur ing ngisor laut.[2] Lukisan-lukisan iki disimpen ingg kuil-kuil kang dumunung ing gunung utawa pinggir pasisir.[2].

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

.

  1. ^ About Korean Paintings, korean-arts.com. Diaksès nalika 7 Mèi 2011.
  2. ^ a b c d e f g h i j k Folk Paintings, koreanculture. Diundhuh tanggal 29 Mèi 2010.

.

.

. .

. . . . . .