Kutha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kitha)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Swasana bengi ing tengah kutha Shanghai

Kutha, miturut dèfinisi universal, ya iku panggonan urban kang dibédakaké karo désa utawa kampung. Miturut ukurané, padheté kang ndunungi, kawigatèn, utawa status hukum.

Ing adminsitrasi pamaréntahan Indonésia, kutha iku pamèrangan wewengkon administratif ing Indonésia sawisé provinsi, kang dipimpin déning walikutha. Saliyané kutha, pamérangan wewengkon administratif sawisé provinsi ya iku kabupatèn. Lumrahé, kabupatèn lan kutha nduwé wisésa kang padha. Kabupatèn dudu ngisorané provinsi, amarga bupati utawa walikutha ora duwé tanggung jawab dhateng gubernur. Kabupatèn lan kutha minangka wewengkon otonom kang diwènèhi wewenang ngatur lan ngurus pamarèntahané dhéwé.

Biyèn wonten ing Indonésia, "kutha" iku kondhang mau Daerah Tingkat II Kotamadya. Wiwit lumakuné Undang-undang Nomor 22 Tahun 1999 prakara Pamaréntahan Laladan, istilah Daerah Tingkat II Kotamadya cukup diganti kutha waé. Istilah "Kota" ing provinsi Nanggroe Acèh Darussalam karan kanthi "Banda"

Uga delengen[besut | besut sumber]

Gebyar kutha-kutha donya saka antariksa déning Marc Imhoff, NASA.