Kim Dae-Jung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kim Dae-jung
김대중
Kim Dae-jung (Cropped).png
15 Présidhèn Koréa Kidul
Linggih
25 Fèbruari 1998 – 25 Fèbruari 2003
Mahamantri Kim Jong-pil
Park Tae-joon
Lee Han-dong
Chang Sang
Jeon Yun-churl
Chang Dae-whan
Kim Suk-soo
Kang ndhisiki Kim Young-sam
Kang nggantèni Roh Moo-hyun
Rerincèn dhiri
Lair (1925-12-03)Dhésèmber 3, 1925
Haui-do, (kini Jeolla Kidul), Koréa Kidul)
Pati Agustus 18, 2009(2009-08-18) (umur 83)
Seoul, Koréa Kidul
Bangsa Koréa Kidul
Parté pulitik Millennium Democratic
Sisihan Rhee Hee-hoh
Agama Katolik Roma
Pemenang Bebungah Nobel Bedhamèn 2000

Kim Dae-jung (Koréa: 김대중, lair ing Haui-do,(saiki Jeolla Kidul), Koréa Kidul, 3 Dhésèmber 1925 – pati ing Seoul,Koréa Kidul, 18 Agustus 2009 ing yuswa 83 taun) ya iku mantan présidhèn Koréa Kidul kang nampa bebungah Bebungah Nobel Bedhamèn nalika taun 2000.[1] Dhèwèké dadi wong pisanan saka Koréa kang nampa bebungah iku.[1] Penganut agama Katolik Roma wiwit taun 1957 iki dijuluki dadi "Nelson Mandela"-e Asia lan sawijining tokoh oposisi dhémokrasi nalika jaman pamaréntahan diktatur militèr.[2] Kim Dae Jung njabat dadi Présidhèn (nggenteni Kim Young-sam) nalika 1998-2003.[2] Kim lair ana ing Haui-do, Jeollanam-do, sawijining kepuloan kang ana ing wewengkon Koréa Kidul.[1] Dhèwèké lair saka pasangan wong tani sugih saka pulo Haui-do (baratdaya lepas pasisir Ujung Koréa) lan bakul.[1] Dhèwèké tau mlebu ana ing bisnis perkapalan dadi Présidhèn Direktur Dae Yang Shipbuilding.[1] Wiwit ngabung ana ing panggung pulitik nalika taun 1954, dhèwèké dikenal dadi pulitikus kang mesti lolos saka rajapati, penculikan, lan ukuman mati.[1] Kim tau dadi akuntan ana ing sawijining penerbitan pawarta lan miwiti tampil ana ing panggung pulitik wiwit taun 1961.[1] Nalika iku Kim dadi anggota parlemen lan lulus Universitas Koréa ana ing bisnis nalika taun 1964.[1] Dhèwèké mlebu ana ing pulitik sawisé ana kudeta militèr taun 16 Mèi 1961 marang Mahamantri John M. Chang.[1] Kudeta iku ngeterake Panglima Divisi II Angkatan Darat Mayjen Park Chung-hee dadi penguasa.[1] Taun 1975, Kim olèh ukuman dikunjara limang taun amarga nentang marang Yushin lan dibebasake nalika taun 1978.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j www.asianweek.com Kim Dae-Jung (Short Asian Week biography)
  2. a b c Kim Dae-Jung (Short CNN biography)