Kerambit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
kerambit

Kerambit ya iku jinis lading cilik sing bentukè mlengkung, kang uga minangka salah sijinè gegaman khas saka tlatah Asia Tenggara, mliginè ing kepuloan Melayu.[1] Gegaman iki sinebut karambit ing Filipina, lan dikenal kanthi jeneng kerambit ing Indonesia lan Malaysia. Yén ing literatur barat sinebut "korambit" amarga salah ngéja.

Asal[besut | besut sumber]

Kayadéné karo apa sing dibuktékaké déning akar etimologise, tembung kerambit iku asalé saka Jawa. Miturut carita rakyat, Kerambit iku digawé saka angen-angené wong biyèn sing pèngin gawé piranti kanggo ngrancasi suket, ngeriki damèn lan kagunan liyané sing ana gegayutané karo kagiyatan tani. Jalaran saya suwé fungsiné owah dadi gaman kanggo njaga dhiri, lading iki digawé rada mlengkung kanggo ngoptimalakè potensi nugelè kanthi jalur perdagangan ing Indonesia lan kontak karo nagari tangga, kerambit iku pungkasané nyebar marang tlatah sing saiki dadi nagara Kamboja, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, lan Thailand.

Miturut wong biyèn, budaya Kerambit dianggep asor banget ing tanah Jawa awit gegaman iki mung dienggo déning kaum tani, sing bedha karo kaum Ksatria utawa prajurit karaton. Cathetan saka Éropah mbuktékakè yèn ing jaman karajan biyèn para tentara utawa prajurit ing wewengkon Indonesia (khususè Jawa) iku diwènèhi persenjataan arupa keris ing buri lan uga tumbak ing tanganè, yèn kerambit iku dienggo kanggo senjata pamungkas mbokmenawa nalika perang tandhing wis ora ana keris lan tumbak manéh ing paprangan. Nanging kerambit iki populer banget ing kalangan wong wadon. Biasanè kerambit iki ditalèni ing rambutè sing lirè digunakakè kanggo njaga dhiri.[2] Nganti saiki isih ana master silat sing nganggep kerambit iki minangka gegaman feminin. Pejuang kondhang Bugis saka Sulawesi kondhang awit anggoné nggunakakè kerambit ing jurus-jurusè. Malah saiki kerambit dikenal minangka senjata silat ing nagara Filipina uga.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. ^ www.karambit.com
  2. ^ Sheikh Shamsuddin. The Malay art of self-defense: silat seni gayong. North Atlantic Books, 2005 ISBN 1-55643-562-2, 9781556435621. 247 pages. pp234