Kerambit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
kerambit

Kerambit ya iku jinis lading cilik sing bentukè mlengkung, kang uga minangka salah sijinè gegaman khas saka dhaérah Asia Tenggara, mliginè ing kepuloan Melayu.[1] Gegaman iki sinebut karambit ing Filipina, lan dikenal kanthi jeneng kerambit ing Indonesia lan Malaysia. Yén ing literatur barat sinebut "korambit" karana salah ngéja.

Asal[besut | besut sumber]

Kayadéné karo apa sing dibuktékaké déning akar etimologise, tembung kerambit iku asalé saka Jawa. Miturut carita rakyat, Kerambit iku digawé saka angen-angené wong biyèn sing pèngin gawé alat kanggo ngrancasi suket, ngeriki damèn lan kagunan liyané sing ana gegayutané karo kagiyatan tani. Jalaran saya suwé fungsiné owah dadi gaman kanggo njaga dhiri, lading iki digawé rada mlengkung kanggo ngoptimalakè potensi nugelè kanthi jalur perdagangan ing Indonesia lan kontak karo nagari tangga, kerambit iku pungkasanè nyebar marang dhaérah sing saiki dadi nagara Kamboja, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, lan Thailand.

Miturut wong biyen, budaya Kerambit dianggep asor banget ing tanah Jawa awit gegaman iki mung dienggo déning kaum tani, sing bedha karo kaum Ksatria utawa prajurit karaton. Cathetan saka Éropah mbuktékakè yèn ing jaman kerajaan biyèn para tentara utawa prajurit ing wewengkon Indonesia (khususè Jawa) iku diwenehi persenjataan arupa keris ing buri lan uga tumbak ing tanganè, yén kerambit iku dienggo kanggo senjata pamungkas mbokmenawa nalika perang tandhing wis ora ana keris lan tumbak manéh ing paprangan. Nanging kerambit iki populer banget ing kalangan wong wadon. Biasanè kerambit iki ditalèni ing rambutè sing lirè digunakakè kanggo njaga dhiri.[2] Nganti saiki isih ana master silat sing nganggep kerambit iki minangka gegaman feminin. Pejuang terkenal Bugis saka Sulawesi kondhang awit anggone nggunakakè kerambit ing jurus-jurusè. Malah saiki kerambit dikenal minangka senjata silat ing nagara Filipina uga.

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)www.karambit.com
  2. ^ Sheikh Shamsuddin. The Malay art of self-defense: silat seni gayong. North Atlantic Books, 2005 ISBN 1-55643-562-2, 9781556435621. 247 pages. pp234


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kerambit&oldid=1081237"