Karl Renner

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Karl Renner
Karl Renner 1905.jpg
Presiden Austria[1] ke-4
Lungguh
20 Desember 1945 – 31 Desember 1950
Kadhisiki Wilhelm Miklas
Kagantèni Theodor Körner
Rerincèn priangga
Lair 14 Desember 1870
Untertannowitz, Moravia
Pati Dhésèmber 31, 1950(1950-12-31) (umur 80)
Vienna
Bangsa Austria
Parté pulitik Parté Sosial Dhémokrat Austria (SPÖ)
Sisihan Luise Renner

Karl Renner (lair 14 Dhésèmber 1870 – pati 31 Dhésèmber 1950 ing yuswa 80 taun) inggih punika pulitikus Austria. Piyambakipun miyos wonten ing Untertannowitz (Dolní Dunajovice) (Moravia) lan séda (tilar donya) wonten ing kutha Wina.[2]

Renner miyos minangka putra ingkang kaping 18 saking kulawarga petani miskin ananging amargi bakatipun piyambakipun dipunidinaken saperlu nglajengaken dhateng sekolah tingga, lajeng sinau babagan hukum wonten ing Universitas Wina wiwit taun 1890 dumugi ing taun 1896. Wonten ing taun 1895 piyambakipun minangka salah satunggaling anggota ingkang ndhirikaken Naturfreunde (Sahabat Alam) lan ingkang ndamel logonipun.

Renner pesthi katarik wonten ing babagan pulitik lan dados pustakawan wonten ing parlemen lajeng dados anggota Sozialdhémokratische Partei Österreichs (SPÖ) rikala angka taun 1896. Piyambakipun miwiti dados wakiling parté punika wonten ing Reichsrat rikala angka taun 1907. Sasampunipun punika, Renner dados Kanselir Austria lan ugi Menteri Luar Negeri wiwit taun 1918 dumugi ing taun 1920.

Perjanjian perdamaian wonten ing St. Germain dipuntapakasmani wonten ing taun 1919 antawising Austria, dipun pimpin déning Karl Renner, lan saking Sekutu Perang Dunia I ingkang digdaya, lan nyatakaken Austria sawijining nagara républik. Wiwit saking taun 1931 dumugi taun 1933 Renner minangka Presiden MPR. Piyambakipun mesthi mbela aneksasi Austria déning Jerman ananging nebihaken dhiri saking pulitik sadanguning perang.

Sasampun dhawahipun Reich Ketiga, Renner nyobi mbentuk Pamarèntahan Provisi lan nindakaken kampanye kanggé Austria saperlu dipunkasunyatakaken minangka sawijining nagara républik. Piyambakipun minangka kanselir ingkang angka pisan sasampuning Perang Dunia II. Wonten ing taun 1945 piyambakipun dados Presiden Républik ingkang angka 2.[3]

Sadanguning gesang, Renner ijol-ijolan antawising komitmen pulitik sosial-dhémokrat lan jarak analisis sarjana akademik. Pusat karya Renner inggih punika babagan hubungan antawisinng hukum lan transformasi sosial. Kanthi karyanipun Rechtsinstitute des Privatrechts und ihre soziale Funktion. Ein Beitrag zur Kritik des bürgerlichen Rechts (1904), piyambakipun dados salah satunggaling pendiri bidang ilmu sosiologi hukum. Gagasanipun kaliyan Otto Bauer ngéngini perlindungan resmi minoritas budaya sapunika dipun sarujuki lan dipun trapaken kanthi praktis.

Karl Renner tilar donya wonten ing taun 1950 lan dipun sarèkaken wonten ing Zentralfriedhof, Wina, Austria.[4]

Literatur[besut | besut sumber]

  • Karl Renner, The Institutions of Private Law and their Social Function. Transl. oleh A. Schwarzschild, dengan pengantar dari Otto Kahn-Freund, London 1949.
  • Stephane Pierre-Caps, "Karl Renner et l'Etat Multinationale: Contribution Juridique á la Solution d'Imbroglios Politiques Contemporains", Droit et Societé 27 (1994), 421-441.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
Heinrich Lammasch
(Presiden Menteri Cisleithania)
Kanselir Austria
1918-1920
Diganti déning:
Michael Mayr
Didhisiki déning:
Arthur Seyß-Inquart
(sebelum Anschluss)
Kanselir Austria
1945
Diganti déning:
Leopold Figl
Didhisiki déning:
Wilhelm Miklas
(sebelum Anschluss)
Presiden Austria
1945-1950
Diganti déning:
Theodor Körner
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karl_Renner&oldid=1086942"