Karl Friedrich Gauss

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss.jpg
Carl Friedrich Gauss (1777–1855), painted by Christian Albrecht Jensen
Lair (1777-04-30)30 April 1777
Braunschweig, Duchy of Brunswick-Wolfenbüttel, Holy Roman Empire
Pati 23 Fèbruari 1855(1855-02-23) (umur 77)
Göttingen, Kingdom of Hanover
Padunungan Kingdom of Hanover
Bangsa German
Alma mater Universitas Helmstedt
Kondhang ing See full list
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Copley Medal (1838)
Karièr ngèlmiah
Babagan Mathematics and Physics
Institutions Universitas Göttingen
Juru pamrayogya dhoktoral Johann Friedrich Pfaff
Juru pamrayoga liyané Johann Christian Martin Bartels
Mahasiswa dhoktoral Friedrich Bessel
Christoph Gudermann
Christian Ludwig Gerling
Richard Dedekind
Johann Encke
Johann Listing
Bernhard Riemann
Christian Peters
Moritz Cantor
Mahasiswa dhoktoral liyané Gotthold Eisenstein
Gustav Kirchhoff
Ernst Kummer
Johann Dirichlet
August Ferdinand Möbius
Julius Weisbach
L. C. Schnürlein
Kaprabawan Sophie Germain
Tandha tangan
Carl Friedrich Gauß signature.svg

Johann Carl Friedrich Gauss (Gauß) (30 April 1777 - 23 Fèbruari 1855) punika matématikawan, astronom, lan fisikawan Jerman legendaris ingkang maringaken manéka kontribusi; piyambakipun dipunpirsani minangka salah satunggiling matématikawan paling ageng sasanèsipun Archimedes lan Isaac Newton.

Dipunwiyosaken ing Braunschweig, Jerman, nalika yuswanipun dèrèng jangkep 3 taun, piyambakpipun sampun saged ngorèksi kalepatan pratélan gaji tukang watu ramanipun. Miturut satunggiling cariyos, ing yuswa 10 taun, piyambakipun ndamel ara-araipun rumaos éram kanthi maringaken rumus kanggé ngétang cacahing satunggiling deret aritmatika arupi pangétangan deret 1+2+3+...+100. Sanadyan cariyos punika mèh sedayanipun leres, soal ingkang dipunparingaken ara-araipun langkung awrat. [1]

Gauss punika èlmuwan ing manéka babagan: matématika, fisika, lan astronomi. Babagan analisis lan geometri nyumbang kathah sanget sumbangan-sumbangan pikiran Gauss ing matématika. Kalkulus (kalebet limit) punika salah satunggiling babagan analisis ingkang ugi narik kawigatosanipun.

Gauss tilar donya Göttingen.

Wacan terasan[besut | besut sumber]

  • Simmons, J, The giant book of scientists -- The 100 greatest minds of all time, Sydney: The Book Company, (1996)
  • Dunnington, G. Waldo, Carl Friedrich Gauss: Titan of Science, The Mathematical Association of America; (June 2003)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


  1. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng mathsong.com