Kagubernuran Aleppo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kagubernuran Aleppo
مُحافظة حلب
Kagubernuran
Gambar kar nagara Suriah kanthi Aleppo diwernani
Gambar kar nagara Suriah kanthi Aleppo diwernani
Koordhinat (Aleppo): 36°12′N 37°36′E / 36.2°N 37.6°E / 36.2; 37.6Koordhinat: 36°12′N 37°36′E / 36.2°N 37.6°E / 36.2; 37.6
NagaraCithakan:Country data SYR Syria
Kutha krajanAleppo
Manatiq (Districts)10
Pamaréntahan
 • GubernurHussein Diab
Laladan
 • Gunggung18.482 km2 (7,136 sq mi)
Cacah warga (2011)(Pre-Civil War)
 • Gunggung4.868.000
 • Pepadhet260/km2 (680/sq mi)
Zona wektuEET (UTC+2)
 • Usum panas (DST)EEST (UTC+3)
Kodhe ISO 3166SY-HL
Basa utamaBasa Arab
Basa Syriac
Basa Kurdhi
Basa Turki
Basa Arménia
Situs wèbAleppo Governorate

Kagubernuran Aleppo (Arab: محافظة حلب‎‎ / [ALA-LC]: Muḥāfaẓat Ḥalab / [muˈħæːfazˤat ˈħælæb]) iku salah sawijining kagubernuran (provinsi) saka patbelas kagubernuran ing Suriah. Kagubernuran Aleppo iku kagubernuran kang paling padhet ing Suriah kanthi cacah wongé luwih saka 4.868.000 (adhédhasar sènsus taun 2011), mèh 23% saka gunggung populasiné nagara Suriah. Kagubernuran iki uga nduwé wewengkon paling jembar ka-5 saka kagubernuran liyané ing Suriah, kanthi jembar of 18,482 km2 (7,136 sq mi),[1] udakara 10% saka gunggung jembar wewengkoné Suriah. Kutha krajané kagurbernuran iki ya iku Aleppo. Wakil ing parlemèn saka kagubernuran iki cacahé ana 52 députi.

Kagubernuran Aleppo bebarengan karo Kagubernuran Idlib mujudaké Wewengkon Suriah Lor. Miturut sajarah, Wewengkon Suriah Lor iku wewengkon kang paling subur lan paling padhet ing Suriah, amarga iku Kagubernuran Aleppo nduwé cacah kutha sing paling akèh ing Suriah, ya iku (32 kutha), désa cacahé 1.430, lan tegalan cacahe 1.424. Amarga kuwi uga, Wewengkon Suriah Lor nduwé cacah sana arkéologi kang luwih akèh tinimbang wewengkon liyané ing Suriah.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "History of Aleppo" تاريخ حلب. الموقع الرسمي لمجلس مدينة حلب (ing basa Arabic). Diarsip saka sing asli ing 2013-07-23. Dijupuk 2017-12-20. 
  2. Phenix, Robert R. (2008) The sermons on Joseph of Balai of Qenneshrin