Aleppo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aleppo (Basa Arab: حلب‎ / ALA-LC: Ḥalab; [ˈħalab], jeneng liya) arupa kutha paling gedhé kaloro ing Suriah, sawisé Damaskus, ibukutha Suriah. Gunggung padunungé 2.130.000 jiwa (2005). Kutha Aleppo kalebu kutha paling tuwa ing donya, wis ana wiwit taun 2000 SM. Kutha iki biyèn jenengé Halab. Jroning naskah Babilonia Kuna (750 SM), jeneng Halab wis disebut, mangkono uga jeneng Aleppo jroning inskripsi Mesir Kuna (abad ka-16 SM). Aleppo owah jenengé dadi Beroia déning Seleucus Niktator (312-64 SM) nalika mangsa Kerajaan Seleukus. Amarga papan Aleppo sing strategis banget minangka pusat padagangan, wis akèh bangsa sing asring nelukaké Aleppo. Wiwit saka bangsa, Hitit (2000 SM), Mesir lan Asiria (abad ka-8 SM), Persia (abad ka-6 SM), Macedonia (332 SM), Romawi (64 SM), Arab (635 M), Tatar (1260), Mongol (1398), Kasultanan Utsmaniyah (1517 M), lan Prancis (1920 M). Kutha Aleppo dadi bagéan saka negara Suriah wiwit taun 1944.

Kutha Aleppo tau diguncang lindhu nalika taun 1822 lan 1827 sing ngakibataké sapérangan karusakan ing bangunan sajarah ing kutha Aleppo.

Panorama[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Aleppo ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Koordinat: 36°13′N 37°10′E / 36.217°N 37.167°E / 36.217; 37.167

Cithakan:Suriah-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aleppo&oldid=834349"