Basa Arménia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa Arménia (հայերեն լեզու, IPA: [hajɛɹɛn lɛzu] — hayeren lezow, utawa dicekak dadi hayeren) iku sawijining basa Indo-Éropah sing dipituturaké déning wong Arménia. Basa iki basa resmi ing Armenia lan uga Nagorno-Karabakh (sawijining republik sing umadeg sacara de facto nanging sacara de-jure bagéyan saka Azerbaijan). Basa iki nduwé aksara dhéwé sing diarani Aksara Armenia.

Para ahli basa biasané ngeklasifikasi basa Armenia minangka cabang dhéwé saka basa Indo-Eropah.[1] Nanging sawetara ahli basa Indo-Eropah kaya ta Clackson (1994), nduwé gagasan yèn basa Armenia bisa diklompokaké karo cabang basa Yunani. Gagasan iki diarani hipotésis Yunani-Arménia (basa Inggris: Graeco-Armenian Hypothesis), sing dikombinasi mawa hipotésis basa Yunani-Arya Renfrew, Clackson lan Fortson 1994).

Conto Basa Arménia[sunting | sunting sumber]

Sawijining ukara ing basa Arménia mawa pertalané ing basa Jawa. Conto iki yaiku sawijining donga Kanjeng Rama agama Kristen:

  • Basa Armenia: Hayr / mer / or / erkins:/ surb /elici / anun /k’o. Ekesce / ark’ayut / ‘iwn / k’o. Elicin / kamk’ / k’o / orpes / erkins / ew / erki.
  • Basa Jawa: Rama / kita / sing / ing-sorga :/ suci / dadi / Asma /panjenengan. / Rawuha / karajan / panjenengan. / Dadosa / Karsa / panjenengan / ing-sorga / lan / ing-bumi.
  • "Kanjeng Rama ing swarga, Mugi Asma Dalem kaluhurna. Kraton Dalem kawiyarna. Ing donya inggih kalampahana Karsa Dalem kados ing swarga."

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Arménia&oldid=815413"