Juru banyol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Juru banyol (cara Indonésia: pelawak utawa komedian) yaiku wong kang hibur penonton, kang utama ing nggawe mereka ngguyu, karo cara nglawak. babagan iki bisa dilakoni lewat lawakan utawi situasi kang janggal, utawi nglakoni kaya wong goblok.

Ning Indonésia wujud lawak kang paling dikenal yaiku grup lawak, kang wujud gabungan para pelawak lan méntasaké siji carita. Setiap wong meranke siji karakter lan 'kelucuan' kang apik asalé saka interaksi lewat karakter-karakter iki. Tuladha grup lawak kaya iki yaiku Srimulat, Warkop, lan Patrio.

Ing Amérikah Sarékat kang kondhang yaiku lawakan tunggal yaiku pelawak kang ngadek ing ngarep penonton lan ngucapaké monolog ngenani siji prakara. Jinising lawak kaya iki luwih manut karo cara panyampaian lan isi carita. Tuladha pelawak tunggal yaiku Eddie Murphy, Robin Williams, Jim Carrey, Jerry Seinfeld, Jeff Foxworthy, lan Eddie Izzard.

Saliyané iku uga ana sapérangan golongan lawak saka Inggris lan Amérikah Sarékat kaya ta Monty Python lan Marx Brothers.

Deleng uga[besut | besut sumber]