Joesoef Sou'yb

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Joesoef Sou’yb
Lair (1916-07-14)Juli 14, 1916
Bayua, Tanjuang Rayo, Agam, Hindia Belanda
Pati Januari 7, 1993(1993-01-07) (umur 76)
Indonésia Medan, Sumatera Utara
Bangsa Indonésia Indonésia
Pakaryan Sejarawan, wartawan, penulis, pengajar
Kondhang ing Intelektual Muslim

Joesoef Sou'yb ya iku panganggit roman lan juru tulis carita dhetèktip.[1] Dhèwèké lair ana Bayur, Maninjau, Sumatra Kulon, tanggal 14 Juli 1916.[1] Jenengé wiwit kondhang kawit roman dhetèktipé kang irah-irahan Elang Emas terbit ing 1940.[1]

Donya Karya[besut | besut sumber]

Prosa[besut | besut sumber]

Karya prosa anggitné, antarané:[1]
1. Bibir Mengandoeng Ratjoen, taun 1939;
2. Djiwa Bersiram Darah, taun 1940;
3. Gadis Komidi, taun 1941.

Geguritan[besut | besut sumber]

Déné karya geguritané:[1][2]
1. Lusa, nganggo jeneng Joed-Mahjoedin, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 12, 20 April 1936;
2. Duka, nganggo jeneng Joed-Mahjoedin, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 13, 27 April 1936, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 225;
3. Terkenang, nganggo jeneng Joed-Mahjoedin, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 16, 20 Mèi 1936, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 222;
4. Benarkah, nganggo jeneng Joed-Mahjoedin, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 23, 17 Juli 1936;
5. Di Tandjoeng, nganggo jeneng Jatim, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 39. 18 November 1936;
6. Ukuran Zaman, nganggo jeneng Joed-Mahjoedin, diemot ana Poedjangga Baroe, taun III no. 10, April 1936;
7. Kartini, nganggo jeneng Joeddakoesoema, diemot ana Poedjangga Baroe, taun III no. 11, Mèi 1936;
8. Selamat Berpisah, nganggo jeneng Joenoes, diemot ana Pandji Islam, taun IV no. 35, 15 Dhesember 1937;
9. Alhambra, nganggo jeneng Joesda, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 34, 8 Oktober 1936, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 229;
10. Ooo 'rang Dusun, nganggo jeneng Joesda, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 36, 26 Oktober 1936;
11. Oh, Ombak Serulah, nganggo jeneng Joesda, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 37, 31 Oktober 1936;
12. Tidak... Saudara, diemot ana Pandji Masjarakat, taun II no. 40, 25 November 1936;
13. Kuli Beban, diemot ana Poedjangga Baroe, taun I no. 12, Juni 1934, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 223;
14. O, Angin, diemot ana Poedjangga Baroe, taun II no. 5, November 1934, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 228;
15. O, Bidaku, diemot ana Poedjangga Baroe, taun II no. 5, November 1934;
16. Apa Fa'alnya, diemot ana Poedjangga Baroe, taun I no. 12, Juni 1934;
17. Dari Relung Keinsafan, diemot ana Poedjangga Baroe, taun VIII no. 11, Mèi 1941, uga ana Tonggak 1, taun 1987 kaca 230.

Bebarengan karo HAMKA lan A. Hasymi, dhèwèké nyusun buku kumpulan geguritan kang irah-irahan Soenji Poedja (1948). Geguritan kang kaimpun ana Soenji Poedja, antarané:[2]
1. Soekmakoe Diam;
2. Zaman Moeda;
3. Terkenang-kenang;
4. Angan;
5. Tersedar;
6. Ratap Sendoe;
7. Pelajan Toeboeh;
8. Berangkat;
9. Maboek Seorang;
10. Renoeng Kalboe;
11. Boedjoekan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Dendy Sugono 2003, k. 148.
  2. a b Dendy Sugono 2003, k. 149.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Dendy Sugono, ed. (2003). Ensiklopedia Sastra Indonésia Modern. Bandung: Remaja Rosdakarya. ISBN 979-692-283-5. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]