Jeruk nipis Pèrsia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Citrus latifolia
Starr 061105-1380 Citrus aurantiifolia.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Tracheophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Sapindales
Famili: Rutaceae
Génus: Citrus
Spésies: Citrus latifolia
Sinonim

Citrus aurantiifolia var. latifolia Tanaka ex Yu. Tanaka
Citrus aurantiifolia subsp. latifolia (Tanaka) S. Rios Ruiz, D. Rivera Nunez & C. Obon de Castro

Jeruk nipis Persia ( Citrus × latifolia ), uga dikenal kanthi jeneng umum liyane kayata jeruk nipis tanpa wiji, [1] jeruk nipis Bearss [2] [2] lan jeruk Tahiti, [2] minangka spesies buah jeruk sing asale hibrida, mung dikenal ing budidaya . [1] Jeruk nipis Persia minangka salib triploid ing antarane kapur utama ( Citrus × aurantiifolia ) lan lemon ( jeruk limon ). [3] [4] Senajan ana spesies jeruk liyané sing diarani minangka " limes ", Persia jeruk spesies jeruk paling akèh dibudidayakaké iklan, [5] lan sumber paling akèh ing woh-wohan didol minangka limes. Woh iki dadi kuning nalika mateng, nanging didol sacara universal nalika isih ijo.

Wedharan[besut | besut sumber]

jeruk sigar

Wit kasebut meh ora ana eri. Woh iki dawane udakara 6 cm (2,4 inci), umume nganggo pucuke rada pucuk, lan umume didol nalika ijo, sanajan kuning nalika umure diwasa. Uga wis kasedhiya garing, amarga asring digunakake ing masakan Persia . Ukurane luwih gedhe, luwih kenthel, kanthi arum jeruk sing kurang kuat tinimbang jeruk nipis ( Citrus aurantifolia ). Keuntungan jeruk nipis Persia ing tetanen komersial dibandhingake karo jeruk utama yaiku ukuran sing luwih gedhe, ora ana wiji, tahan banter, ora ana eri ing grumbul, lan umur woh sing luwih dawa. Dheweke kurang asam tinimbang jeruk nipis utama lan ora duwe rasa pait sing menehi rasa unik jeruk nipis. Kapur jeruk Persia wiwitane tuwuh kanthi ukuran amba ing Persia (saiki Iran ) lan Irak kidul. [6] [7] Wit-witan kasebut disebar kanthi klonally, kanthi grafting utawa lapisan udara . [8] Jeruk nipis Persia dikomersialake kanthi enem ukuran, sing dikenal 110an, 150an, 175an, 200an, 230an lan 250an. Gamping Persia akeh sing ditandur, diproses, lan diekspor saben taun utamane saka Meksiko [9] menyang pasar Amerika, Eropa lan Asia. Ing 2014, Brasil dadi eksportir utama limau segar menyang Eropa (udakara 70%) karo Meksiko nyedhiyakake sisane. [10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Dianxiang Zhang and David J. Mabberley, "21. Citrus Linnaeus, Sp. Pl. 2: 782. 1753", Flora of China Online, dibukak ing 30 June 2016
  2. a b c USDA GRIN Taxonomy, dibukak ing 30 June 2016
  3. Curk, Franck; Ollitrault, Frédérique; Garcia-Lor, Andres; Luro, François; Navarro, Luis; Ollitrault, Patrick (2016). "Phylogenetic origin of limes and lemons revealed by cytoplasmic and nuclear markers". Annals of Botany. 11 (4): 565–583. doi:10.1093/aob/mcw005. PMC 4817432. PMID 26944784.
  4. Ali, Muhammad Amjad; Nawaz, Muhammad Azher (2017), "Advances in Lime Breeding and Genetics", ing Khan, M. Mumtaz (èd.), The lime: botany, production and uses, CAB International, kc. 37–53
  5. Fruit and Tree Nuts Outlook /FTS-333/ July 30, 2008, page 16, by Agnes Perez and Susan Pollack, Economic Research Service, United States Department of Agriculture
  6. Raichlen, Steven (August 2, 1992). "Small citruses yield tart juice, aromatic oils, big, fresh taste". The Baltimore Sun. Dibukak ing 30 March 2012.
  7. Lim, T. K. (2012-06-11). Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits. ISBN 9789400740532.
  8. Jonathan H. Crane and Jason L. Osborne (2015), Growing 'Tahiti' Limes in the Home Landscape, University of Florida, IFAS Extension
  9. Fruit and Tree Nuts Outlook /FTS-333/ July 30, 2008, page 16, by Agnes Perez and Susan Pollack, Economic Research Service, United States Department of Agriculture
  10. CBI Product Factsheet: Fresh Limes in Europe