Jam Gadang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Koordhinat: 0°18′19″S 100°22′10″E / 0.305210°S 100.3694°E / -0.305210; 100.3694

Jam Gadang

Jam Gadang inggih punika sesebatan kagem satunggalipun menara jam ingkang wonten ing jantungipun Kutha Bukittinggi, Sumatera Kilèn.[1] Jam Gadang punika sebatan ingkang dipunparingaken masyarakat Minangkabau dhateng wangunan menara jam punika, amargi panci menara punika nggadhahi jam gadang, utawi jam ingkang ageng (jam gadang=jam ingkang ageng; gadang tegesipun ageng ing basa Minangkabau).[1]

Saking fénomenalipun wangunan menara jam punika nalika wekdal dipunwangun, saengga wiwit madhegipun, Jam Gadang sampun dados narik kawigatén saben tiyang ingkang mirsani.[1] Amargi punika, Jam Gadang dipundadosaken satunggalipun panandha utawi markah margi Kutha Bukittinggi lan ugi minangka salah satunggalipun ikon provinsi Sumatrera Kilèn.[1]

Jam Gadang dipundamel ing taun 1926 dèning arsiték Yazid Sutan Gigi Ameh.[2] Jam punika dados hadiyah saking Ratu Walanda dhateng Rook Maker, controleur (Sekretaris Kutha) Bukittinggi ing wekdal pamarintahan Hindhia-Walanda rumiyin.[2]

Menara jam punika sampun makaping-kaping dipunewahi wujudipun ing sisih pupus utawi pucukipun.[2] Wiwitanipun awujud bundheran lan ing nginggilipun wonten patung ayam jago.[2] Nalika njajah Indonésia, Pamarintah Jepang ngewahi wujud punika dados awujud klenthéng.[2] Sasampunipun mardika, wujudipun dipungantos malih kanthi ornamén griya adat Minangkabau.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)Jam Gadang Gengsi kota Bukittinggi dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f (id)Renovasi Jam Gadang dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jam Gadang ing Wikimedia Commons.

(id)Situs kota Bukittinggi


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jam_Gadang&oldid=979478"