Istana Shuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Istana Shuri
首里城
Shureimon

Istana Shuri (basa Okinawa: /suigusiku/[1], basa Jepang: 首里城 Shurijō) iku salah siji istana ing Jepang, nalika biyèn diduwèni Kerajaan Ryukyu ing Shuri, Okinawa, Jepang. Istana iki kagolong salah sijine gusuku kang ana ing Kepulauan Ryukyu. Nalika Perang Okinawa 1945, Istana Shuri ajur amerga digempur Sekutu. Mung sisa tembok kang dhuwure mung puluhan sentimeter sisa perang. Nalika taun 1992, istana iki dibangun meneh ing papan kang padha manut karo poto lan cathetan sajarah biyen.

Sejarah[besut | besut sumber]

Berlatih karate di halaman Istana Shuri

Biyen istana iki wis digunakaké wiwit jaman Sanzan. Kayadene istana liya ing Okinawa, Istana Shuri banjur dibangun nalika jaman Gusuku. Sawisé ndadekake siji Okinawa kang sadurungé ana telung kraton lan ngedekake Kerajaan Ryukyu. Raja Shō Hashi migunakaké Istana Shuri dadi kediaman resmi. Banjur Shuri dadi ibu kota nganti Dinasti Shō.

Suwene 450 taun wiwit abad ka-15, Istana Shuri digunakaké dadi isatana kraton lan punjere administrasi Kerajaan Ryukyu. Istana iki dadi punjere doltinuku Ryuku karo wong manca, lan punjere budaya, ékonomi, lan pulitik Kepulauan Ryukyu.

Universitas Ryukyu pada tahun 1960-an.

Istana iki tau kobong kaping bola-bali. Sadurungé Perang Ndonya II, istana iki diresmekake déning pamaréntah Jepang minangka Harta Nasional Jepang. Nanging sasuwene perang istana iki didadekake markas tentara militèr Jepang. Amerga iku istana iki didadekake inceran bom déning kapal perange Amerika Serikat USS Mississippi wiwit 25 Mei 1945.[2].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ http://ryukyu-lang.lib.u-ryukyu.ac.jp/srnh/details.php?ID=SN50879
  2. ^ Kerr, George. Okinawa: The History of an Island People. Revised Edition. Tokyo: Tuttle Publishing, 2000. p470.

Pranala njaba[besut | besut sumber]