Istana Shuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pura Shuri
首里城
Shureimon

Pura Shuri (basa Okinawa: /suigusiku/[1], basa Jepang: 首里城 Shurijō) iku salah siji pura ing Jepang, nalika biyèn diduwèni Karajan Ryukyu ing Shuri, Okinawa, Jepang. Pura iki kagolong salah sijiné gusuku kang ana ing Kepulauan Ryukyu. Nalika Perang Okinawa 1945, Pura Shuri ajur amarga digempur Sakuthu. Mung sisa tembok kang dhuwuré mung puluhan sentimeter sisa perang. Nalika taun 1992, pura iki diyasa manèh ing papan kang padha manut karo poto lan cathetan sajarah biyèn.

Sajarah[besut | besut sumber]

Berlatih karate di halaman Pura Shuri

Biyèn pura iki wis digunakaké wiwit jaman Sanzan. Kayadene pura liya ing Okinawa, Pura Shuri banjur diyasa nalika jaman Gusuku. Sawisé ndadèkaké siji Okinawa kang sadurungé ana telung kraton lan ngadegaké Karajan Ryukyu. Raja Shō Hashi migunakaké Pura Shuri dadi kediaman resmi. Banjur Shuri dadi kutha krajan nganti Dinasti Shō.

Suwene 450 taun wiwit abad angka 15, Pura Shuri digunakaké dadi isatana kraton lan punjere administrasi Karajan Ryukyu. Pura iki dadi punjere doltinuku Ryuku karo wong manca, lan punjere budaya, ékonomi, lan pulitik Kepulauan Ryukyu.

Universitas Ryukyu pada taun 1960-an.

Pura iki tau kobong kaping bola-bali. Sadurungé Perang Ndonya II, pura iki diresmekake déning pamaréntah Jepang minangka Harta Nasional Jepang. Nanging sasuwene perang pura iki didadèkaké markas tentara militèr Jepang. Amerga iku pura iki didadèkaké inceran bom déning kapal perange Amérika Sarékat USS Mississippi wiwit 25 Mèi 1945.[2].

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ http://ryukyu-lang.lib.u-ryukyu.ac.jp/srnh/details.php?ID=SN50879
  2. ^ Kerr, George. Okinawa: The History of an Island People. Revised Edition. Tokyo: Tuttle Publishing, 2000. p470.

Pranala njaba[besut | besut sumber]