Irus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ladle Yunani, c. Abad 4 SM, saka Museum Seni Walters

Irus yaiku jinis sendok sing digunakake kanggo sup, rebus, utawa panganan liyane. [1] Sanajan desain beda-beda, sendok khas duwe gagang dawa sing diakhiri ing mangkuk sing jero, asring kanthi mangkuk orientasi sudhut kanggo gagang kanggo nggampangake ngangkat cairan saka pot utawa prau liyane lan dikirim menyang mangkuk. Sawetara sendhok nyakup titik ing sisih cekungan kanggo ngidini stream luwih apik nalika nyiram cairan; nanging, iki bisa nggawe kangelan kanggo pangguna tangan kiwa, amarga luwih gampang kanggo wong liya. Mangkono, akeh sendhok kasebut nduweni jiwit kaya ing loro-lorone.

Ing jaman saiki, sendhok biasane digawe saka paduan baja tahan karat sing padha karo piranti pawon liyane; Nanging, bahan kasebut bisa digawe saka aluminium, perak, plastik, resin melamin, kayu, pring utawa bahan liyane. Ladle digawe kanthi macem-macem ukuran gumantung saka panggunaan; contone, ukurane luwih cilik kurang saka 5 inches (130 mm) dawane digunakake kanggo saos utawa bumbu, dene ukuran gedhe luwih saka 15 inches (380 mm) dawane digunakake kanggo sup utawa doyo . [2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Swartz, Oretha D. (October 2, 1988). Service although not actually a spoon as is commonly found on a table, serving spoons are grouped under the 'utensil' umbrellaEtiquette (4th ed.). United States Naval Institute. p. 228. ISBN 978-0870216206.
  2. Von Drachenfels, Suzanne (November 9, 2000). The Art of the Table: A Complete Guide to Table Setting, Table Manners, and Tableware. Simon and Schuster. p. 213. ISBN 978-0684847320.