Hanji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hanji.

Hanji utawa Kertas Korea (한지;韓紙) ya iku kertas tradisional Korea kang wis digunakake kawit 1600 taun.[1][2] Wong Korea nggunakake hanji kanggo kebutuhan saben dinane lan kebutuhan rumah tangga mulai saka buku, tembok, cendela, lante, nganti peti mati.[1] Kandane wong Korea manfaatke Hanji mulai kawit lair nganti mati.[1]

Mula Bukane[besut | besut sumber]

Kertas ditemokake déning sawijining kasim ing taun 105 M (Dinasti Han) kanthi aran Chae Ryun (Tsai Lun).[1][2][3] Sejarah mlebune teknik gawé kertas ing Korea isih durung dingerteni amarga ora dicatet kanthi jelas.[1][2] Nanging teks sejarah Jepang nyebutake manawa sawijining biksu (asal kerajaan Baekje) kanthi aran Tamjing gawa kertas, mangsi, watu mangsi lan watu asah ing Jepang taun 605.[1][4] Saka Korea banjur teknik gawé kertas nyebar tekan Jepang.[1]

Ing abad kaping 11 lan 12, teknik gawé kertas ing Korea wis ngrembaka banget.[4] Istana kerajaan Goryeo (918-1392)ndukung perkembangan gawé kertas lan ketrampilan nyetak saengga akèh teks kang nerbitake tulisan ngenani agama Buddha, pengobatan lan sejarah.[4] Nalika iku kerajinan kertas diarani Goryeo-ji (kertas Goryeo) lan dikenal ing Cina.[4] Akèh teks Cina kang nggunggung kecantikan kertas Korea lan akèh ilmuwan lan bangsawan kang golek produk kertas Korea saliyane golek keramik hijau (cheongja) lan ginseng Korea.[4]

Lihat pula[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)Fabulous Hanji (Korean Traditional Paper), visitkorea. Diundhuh tanggal 11 Mei 2010.
  2. ^ a b c (en)Hanji, A Long and Beautiful Tradition, whatsonkorea. Diundhuh tanggal 11 Mei 2010.
  3. ^ (en)Korean Paper, Koreatimes. Diundhuh tanggal 11 Mei 2010.
  4. ^ a b c d e (en)History of Hanji, Fides International. Diundhuh tanggal 11 Mei 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hanji&oldid=1101591"