Hamid Karzai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hamid Karzai
حامد کرزي
Hamid Karzai 2006-09-26.jpg
Presiden Afganistan
Lungguh
22 Desember 2001 – Sekarang
Wakil Présidhèn Ahmad Zia Massoud dan Karim Khalili
Kadhisiki Burhanuddin Rabbani
Kagantèni Sedang Menjabat
Rerincèn priangga
Lair (1957-12-24) 24 Dhésèmber 1957 (umur 58)
Kandahar, Afganistan
Parté pulitik Independen
Sisihan Zeenat Karzai
Agama Muslim Suni

Hamid Karzai (Pashto: حامد کرزي) (lair 24 Dhésèmber 1957; umur 58 taun) inggih punika Presiden Afganistan wiwit 7 Desember 2004). Sasampunipun pamarèntahan Taliban dhawah, piyambakipun dominan sanget wonten ing poltik Afganistan lan dados tokoh pulitik ingkang misuwur wonten ing Afganistan. Wiwit Desember 2001, Hamid Karzai njabat Ketua Pamarèntahan Transisi lan Presiden sementara (interim) wiwit 2002. Piyambakipun ingkang kapisanan kapilaih kanthi dhémokratis lumantar pemilu presiden 7 Desember 2004.

Biografi[besut | besut sumber]

Hamid Karzai, satunggaling etnis Pashtun saking klan Popalzai miyos wonten ing Kandahar, Afganistan. Klan punika kumawasa lan asring miyosaken raja Afgan. Karzai asalipun saking kulawarga ingkang ndhukung raja sadèrèngipun, Zahir Shah. Amargi punika wiwit awal piyambakipun kagayut wonten ing pulitik wonten ing Afganistan.

Karzai kabur dhateng India nalika masa pendudukan Afganistan dèning Uni Soviet lan dumunung wonten ing mrika dumugi dhawahipun Taliban. Piyambakipun mendhet program pasca-sarjana wonten ing ilmu pulitik ing Universitas Himachal ing Shimla, Himachal Pradesh (India) periode 1979-1983. Lajeng, piyambakipun wangsul minangka pamados dana saperlu ndhukung pemberontakan nglawan Soviet ing Afganistan sadangunipun intervensi Soviet dumugi pungkasaning taun 1980-an. Sasampunipun pasukan Soviet mundhur lan pamarèntaha Najibullah kumawasa ing taun 1992, piyambakipun njabat dados wakil menteri luar negeri wonten ing pamarèntahaning Burhanuddin Rabbani.

Rikala taun 1999, Hamid Karzai palakrama kaliyan Zeenat Karzai, satunggaling wanita ingkang makarya minangka "dhokter kandungan" lulusan Afgan lan sapunika wonten ing wewengkon Pakistan. Pasangan garwa punika miyosaken putra ingkang nama Mirwais ingkang miyos rikala tanggal 25 Januari]] 2007.[1]

Informasi sanès[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hamid_Karzai&oldid=1093022"